PRIBISLAVEC

FOTO Međunarodni kongres o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Pribislavcu: Fokus na podršku obiteljima i djeci s poteškoćama

U organizaciji ovog važnog stručnog skupa sudjelovali su i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, te Hrvatske udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID)

„Zamislite vama najdražu osobu na svijetu. Zamislite da se probudi nepokretna, da vas ne čuje, ne vidi i ne može govoriti. Što biste napravili za tu osobu? Odgovorite sebi na to pitanje i znat ćete zašto smo se okupili i što nam treba“, istaknula je u upečatljivom govoru Vedrana Grgić, majka djeteta s poteškoćama.

Djelovanje Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu odavno je nadraslo lokalne okvire te rad naših stručnjaka danas obuhvaća djecu i obitelji iz sjevernih hrvatskih županija, a novi Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID, podignut u Pribislavcu, nacionalni je predvodnik u području rane intervencije.

Međimurska županija od početaka podupire rad MURID-a, jednako kao i nedavno završen projekt izgradnje objekta Centra koji je danas bio domaćin i organizator međunarodne konferencije na temu međusektorske suradnje kao ključa rane intervencije u djetinjstvu, nazvane Jedna obitelj, jedan plan. U organizaciji ovog važnog stručnog skupa sudjelovali su i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, te Hrvatske udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID).

Ravnateljica Centra za radnu intervenciju u djetinjstvu MURID Silvija Pucko, naše eminentna stručnjakinja na ovom području, te članica izvršne radne skupine Ministarstva zdravstva za izradu nacionalnog plana za ranu intervenciju, u pozdravnom obraćanju sudionicima kongresa naglasila je dug put do izgradnje i formiranja novog Centra, put koji je pratila upornost i velika podrška Međimurske županije te cijele zajednice: „Okupila nas je zajednička vizija i volja da području rane intervencije u djetinjstvu damo novu snagu, da se povežemo, sprijateljimo, te da zajedno otvorimo nove prilike za roditelje i djecu koji trebaju našu pomoć“, istaknula je Silvija Pucko.

Glas roditelja djece s poteškoćama na ovom međunarodnom kongresu bila je Vedrana Grgić koja je upečatljivim govorom prenula sudionike:  „Zamislite vama najdražu osobu na svijetu. Zamislite da se probudi nepokretna, da vas ne čuje, ne vidi i ne može govoriti. Što biste napravili za tu osobu? Odgovorite sebi i znat ćete zašto smo se okupili i što nam treba, istaknula je Vedrana Grgić, majka djeteta s poteškoćama: „Dijete koje vam ne odgovara, koje vas ne čuje, koje se ne može kretati je poput komada drveta, ali vi to drvo volite najviše na svijetu.  Zato, mi nikada ne govorimo samo o djeci, već o obitelji jer iza svakog djeteta stoji najmanje dvoje, troje ljudi“, dodala je Vedrana Grgić, naglasivši da je cilj i ovoga skupa izdizanje iznad ravnodušnosti.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poželio je sudionicima kongresa dobrodošlicu u našu Županiju, u solidarnu i humanu sredinu u kojoj podrška ranjivima nije mrtvo slovo na papiru: „Jako mi je drago ovaj kongres otvara teme do kojih mnogo držimo u našoj Županiji. Mjesto u kojem se nalazimo je više od ustanove, više od centra, to je jedinstven projekt koji zrcali našu viziju i san kako bi Hrvatska trebala u ovom segmentu izgledati“, naglasio je župan Posavec, dodavši da svjedočanstvo gospođe Vedrane Grgić  sve prisutne usmjerava – prema vlastitom srcu i srcu problema: 

„Sanjam Hrvatsku koja će biti jaka onoliko koliko će snage biti u njezinoj najslabijoj karici. U Međimurskoj županiji imamo dobre projekte, od centra Dosti za osobe s invalidnošću, Centra za pomoć u kući do odlične suradnje s UNICEF-om i Centrom MURID, jedini u Hrvatskoj financiramo i asistente djeci s poteškoćama i u vrtićima, ne samo u školama. Imamo ideje, imamo jasno definirane ciljeve, no do njih možemo stići samo suradnjom. Zato nas moraju čuti, te odavde ponovo šaljemo poruku državnoj vlasti da koristi primjere dobre prakse poput naših i implementira ih u nacionalni sustav. Na taj način osnažit će cijelu zemlju“ , rekao je župan, spomenuvši i projekt hospicija u Međimurju do kojeg će Županija morati težim putom, zbog ignoriranja s državne razine.

Župan je također istaknuo da će Centar MURID, u suradnji s Domom zdravlja Čakovec, formirati prvi dispanzer za ranu intervenciju u Hrvatskoj koji će postati jedinstveno mjesto pristupa svim programima iz sustava rane intervencije.

Dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Ante Bilić Prcić istaknuo je da će ta ustanova i dalje davati vrhunske stručnjake te na taj način opravdati svoju ulogu u društvu: „U Međimurju susrećemo ogledne primjere koji pokazuju da se u segmentu rane intervencije u djetinjstvu mnogo može“, rekao je dekan.

Zamjenica predstojnice u Uredu UNICEF-a Hrvatska  Đurđica Ivković  istaknula je da je Međimurju UNICEF zadnjih godina bio pri srcu: „U Međimurskoj županiji smo proveli mnoge vrijedne projekte, vrlo izazovne, kojima smo vratili mnoge osmijehe.“

Sudionicima se obratio i pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić zaključkom da su učinjeni iskoraci, međutim nedostaje intenzitet rada u Hrvatskoj kada je riječ o djeci s poteškoćama, a u razvojnom riziku je 25.000 djece u Hrvatskoj: „Ne možemo dozvoliti da o kapacitetima ustanova ovisi koje će dijete pravovremeno primiti pomoć, a koje ne. Rana intervencija u djetinjstvu je sinergija i stvaranje sinergije mora biti zadatak društva“, rekao je pravobranitelj, dok je savjetnica Pravobraniteljice za djecu  Ivona Salaj dodala se usprkos postignućima moramo okrenuti svemu onom što na ovom području djelovanja nedostaje.

Predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te izaslanica Vlade Republike Hrvatske Margareta Mađarić naglašava da se razvija čitav niz programa za djecu s razvojnim poteškoćama te međuresornu suradnju ocijenila dobrom.

Kongres je okupio 180 sudionica iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, te Portugala i Gruzije, a tehničku podršku skupu pružilo je Ministarstvo zdravstva, UNICEF Hrvatska i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.  

Partneri Centru MURID bili su i Dom zdravlja Čakovec, Županijska bolnica Čakovec, Udruga odgojitelja predškolske djece “Krijesnice“,  Udruga za sindrom Down Međimurske županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Mali dom
te Hrvatska zajednica za sindrom Down.

Glazbenu točku tijekom otvorenja kongresa izvela je Antonia Jurinec, predstavivši gostima  ljepotu međimurske popevke.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije