GRIPA, PREHLADA I COVID-19

PAZITE NA SEBE! U rujnu skočio broj zaraženih Međimuraca koronom, a početak školske godine donio i streptokokne bolesti

U rujnu je zabilježena i epidemija virusnog gastroenterokolitisa u jednoj predškolskoj ustanovi

Početak škole i dolazak hladnijih jesenskih dana znači i ponovno javljanje dosadnih prehlada, još uvijek sveprisutnog COVID-19 i gripe. Umjesto veselog cvrkutanja lastavica, koje su otišle na jug, sada se čuje kihanje, kašljanje i šmrcanje. 

Brojke pokazuju nagli skok u rujnu

Da se COVID-a nećemo tako lako riješiti te da se u rujnu ponovno razbuktala zaraza, pokazuju i podaci koje nam je ustupio Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, odnosno Djelatnost za epidemiologiju zaraznih bolesti te kroničnih nezaraznih bolesti. 

Preko ljeta, u lipnju je u Međimurskoj županiji bilo prijavljeno 9 osoba, u srpnju 53, u kolovozu 40, u rujnu čak 136 osoba koje boluju od COVID-19, dok su u samo u prvih 8 dana listopada prijavljene već 22 osobe! 

Starije osobe posebno osjetljive

“Uglavnom se radi o blažim kliničkim slikama bolesti, a pojedinačno se bilježe hospitalizacije s težom kliničkom slikom starijih osoba s pridruženim kroničnim bolestima. I nadalje se može cijepiti protiv COVID-19 bolesti u Djelatnosti za epidemiologiju svakog petka od 12 do 14 sati. Preporuke za cijepljenje i dalje vrijede za starije osobe s kroničnim bolestima i

imunokompromitirane osobe”, informirala nas je doktorica Višnja Smilović, voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju.

Gripa još nije u zamahu, no virusni gastroenterokolitis uvukao se među vrtićance

Prema istim podacima, gripa još nije u zamahu. Do sada je u listopadu prijavljen samo jedan slučaj. “U rujnu i listopadu povećan je pak broj prijava oboljelih od streptokoknih bolesti, što je i očekivano zbog početka nove odgojno-obrazovne godine. U rujnu bilježimo i jednu epidemiju (virusni gastroenterokolitis) u jednoj predškolskoj ustanovi. Provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe, kao i za sve ostale prijavljene zarazne bolesti”, otkriva doktorica Smilović. 

Mjere zaštite iznimno važne

Kako poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo, što se tiče mjera zaštite, za bolesti COVID-19 i gripa najbolja zaštita je cijepljenje, a uz to i nošenje maske, pranje ruku uz ostale higijenske mjere te izbjegavanje boravka u prostoru s većim brojem ljudi. Ukoliko osoba ima simptome navedenih bolesti, najbolje je da se javi svom liječniku, ostane kod kuće te postupa po njegovim uputama.

Kako su to sve virusne bolesti te nema specifičnog lijeka, potrebno je liječiti simptomatskom terapijom, snižavati temperaturu, piti puno tekućine, utopliti se, mirovati te jesti laganiju hranu. U slučaju komplikacija simptoma, obavezno se odmah javite izabranom liječniku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije