ŽUPNIK SV. JURJA U TRNJU

ČESTITAMO Velečasni Silvio Košćak novi je doktor teologije

Čestitamo svećeniku Varaždinske biskupije i župniku Župe sv. Jurja u Trnju (Donjomeđimurski dekanat) lic. theol. Silvio Košćak

Svećenik Varaždinske biskupije i župnik Župe sv. Jurja u Trnju (Donjomeđimurski dekanat) lic. theol. Silvio Košćak obranio je u utorak 8. listopada 2024. doktorsku disertaciju „Rationale divinorum officiorum“ Vilima Duranda (1230. – 1296.) kao primjer srednjovjekovne predtraktatske ekleziologije“ na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Disertaciju je priredio na doktorskom studiju fundamentalne teologije pod mentorstvom prof. dr. Ivana Bodrožića. Doktorand je istražio ekleziološki nauk u djelu Rationale divinorum officiorum Vilima Duranda, srednjovjekovnoj liturgijskoj ekspoziciji koju je Durand napisao za potrebe poučavanja klera.

Doktorski rad podijeljen je u tri poglavlja. U prvom poglavlju Duranda i njegovo djelo smješta u širi kontekst teološke misli i reformskih pokušaja Crkve razvijenog srednjeg vijeka (1000. – 1300.). U drugome poglavlju donosi prikaz istraživačkog materijala i deskripciju eklezioloških elemenata pronađenih u Durandovom Rationalu. Treće poglavlje donosi teološku analizu prethodno prikazanih eklezioloških elemenata.

Istraživanjem za doktorsku disertaciju doktorand vlč. Košćak zaključio je da je Rationale predtraktatski primjer prenošenja nauka o Crkvi. Teološkom analizom doktorand je Durandov Rationale, knjigu iz koje su klerici učili tijekom stoljeća, a koja je utjecala i na daljnji razvoj liturgike, prikazao u svjetlu ekleziologije.

Time je dao znanstveni doprinos po kojemu je tumačnjem obrednosti Crkve u Rationalu dao uvid u povijest liturgije te u povijesno-teološka gibanja i razvoj ekleziologije na prijelazu 13. u 14. stoljeće.

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada činili su izv. prof. dr. Branko Murić, prof. dr. Ivan Bodrožić i dr. Kristijan Kuhar. Nakon predstavljanja rada, doktorand Košćak odgovarao je na pitanja Povjerenstva.

Predsjednik Povjerenstva Murić proglasio je vlč. Košćaka doktorom znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja teologije i znanstvene grane fundamentalne teologije, dodijelivši mu ocjenu summa cum laude.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije