MOŽEMO BITI PONOSNI

LIJEPE VIJESTI Međimurje u top pet najboljih županija: Sport, obrazovanje i turizam na vrhu prioriteta

Međimurska županija među najboljima u proračunskim analizama – od sporta, kulture, turizma, obrazovanja do potpora poljoprivrednicima

Međimurska županija je po udjelu izdvojenih proračunskih sredstava u 2022. godini bila treća po izdvajanju za sport, četvrta po izdvajanju za subvencije poljoprivrednicima te turizam i peta po ulaganju u kulturu. U odnosu na broj stanovnika, također je četiri puta zauzela jedno od pet vodećih pozicija.

Pa je tako prva bila po ulaganju u sport, te tri puta peta, po ulaganja u turizam, obrazovanje i kulturu. Pokazala je to naša analiza napravljena na temelju naših analiza za 13 područja, piše Župan.hr

Na području obrazovanja, 15-ak međimurskih škola bi se trebalo dograditi sredstvima iz NPOO-a, a kako bi se potrebnim građevinskim zahvatima u dogledno vrijeme sve međimurske škole pripremile za jednosmjensku nastavu. Prijavljena je i dogradnja ili gradnja sportskih dvorana, a gradit će se i nova škola u Nedelišću za što su  dovršeni idejni projekti.

Energetska obnova škola se nastavlja te je Međimurska županija prijavila šest svojih škola i to OŠ Strahoninec, Sveta Marija, PŠ Dunjovec, PŠ Železna Gora, PŠ Donji Vidovec te Gospodarsku školu Čakovec kao i sportsku dvoranu u Prelogu. Paralelno, do kraja godine rekonstruirat će se kuhinje i ostali prostori u još nekoliko škola. To su ulaganja koja Županija kontinuirano provodi u svjetlu činjenice da su obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom vrhu liste prioriteta osnivača.

Međimurska županija pripremila je projektnu dokumentaciju za 13 osnovnih škola te zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja prethodnu suglasnost na idejne projekte – OŠ Domašinec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Prelog, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ T. Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Selnica, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, OŠ P. Zrinski Šenkovec, PŠ Zasadbreg, OŠ Nedelišće, PŠ Dunjkovec, koji prethode dogradnji škola.

U tijeku je postavljanje fotonaponskih sustava i dizalica topline u PŠ Peklenica, PŠ Zebanec, OŠ Štrigova i PŠ Prekopa te se završetak radova očekuje u studenom 2023. Ukupni troškovi procjenjuju se na 540.089,28 eura.

Završene su adaptacije u školama u Gornjem Mihaljevcu, Zasadbregu, Goričanu, Macincu, Gornjem Kraljevcu, Murskom Središću te u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, a do kraja ove godine dovršite će se rekonstrukcija i opremanje kuhinje OŠ Vinka Žganca u Vratišincu te obnoviti fasada u Područnoj školi u Gardinovcu. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala 415.879 eura za osnovne škole te 202.589 eura za srednje škole, piše Župan.hr

Izniman je porast interesa među učenicima i njihovim roditeljima za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja. Mjera je to koju Međimurska županija provodi od 2003. godine u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te u novije vrijeme i općina i gradova.

Međimurskoj županiji obrazovanje je u fokusu interesa, pa podržava školovanje učenika i studenata i putem svoje Zaklada dr. Vinko Žganec, odakle je tijekom 2023. dodijeljeno ukupno 13.400 eura učenicima i studentima za poticanje izvrsnosti, te  postdiplomantima i doktoratima za istraživanja.

Aktualna školska i akademska godina, u Međimurskoj županiji je započela nizom potpora učenicima i studentima. Svi učenici u Međimurju imaju besplatan prijevoz, a uz besplatne udžbenike te pomoćnike u nastavi za djeci i mlade s poteškoćama, svaki je srednjoškolac dobio 50 eura od Međimurske županije za nabavu radnih materijala.

Najbolje studente, dobitnike rektorovih nagrada, Međimurska županija dodatno nagrađuje, a svim redovnim studentima omogućen je neograničen prijevoz vlakom cijelom Hrvatskom kao i jednokratna pomoć od 100 eura.

Turistički uzlet Međimurja prisutan je desetak godina, te okrunjen oznakom Green Destination, koju Međimurska županija nosi kao jedina regija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu za održivi turizam. 

U riznicu turističkih nagrada Međimurske županije  stiglo je ove godine i novo priznanje: Međimurje je proglašeno najboljom destinacijom godine u kontinentalnom turizmu te osvojilo nagradu Simply the best.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije