LIKOVNO UDRUŽENJE ČAKOVEC

NAJAVLJUJEMO IZLOŽBU ‘Razlivene boje po platnima’ Karmele Vitaić iz Čakovca

Karmela Vitaić je dugogodišnja članica Likovnog udruženja Čakovec

Najavljujemo izložbu umjetničkih slika članice Likovnog udruženja Čakovec Karmele Vitaić iz Čakovca. Otvaranje izložbe pod nazivom “Razlivene boje po platnima” je u zgradi Scheier, Čakovec, 10.10. 2024. u 18 sati.

Izložba je otvorena do 17.10.2024. U prilogu osvrt o njenom radu te životopis autorice i nekoliko fotografija njezinih slika. Nakon otvaranja izložba se može razgledati svaki radni dan: od 10 do 12 i od 15 do 18 sati

Karmela Vitaić Rodom iz Čakovca u ovoj svojoj umjetničkoj fazi izričaja koristi fluidne pokrete nanošenja boje kako bi postigla savršen balans između kontrole i slučajnosti. Ova tehnika zahtjeva precizno poznavanje boja i njihovih međusobnih reakcija, a rezultat su slike koje su jednako zavodljive zbog svoje slojevitosti koliko i zbog vizualne složenosti.

Njezine apstraktne slike predstavljaju dinamičan izričaj boja, izražen kroz fluidne forme i preljeve boja. Tehnika korištena za izradu njezinih slika je fluid art ili tehnika razlijevanja boja, gdje ona koristi tekuće akrilne boje koje se prelijevaju po platnu s ponekom intervencijom kista ili nekih uporabnih predmeta. Ova metoda omogućava spontano stapanje boja i kreiranje slojevitih, organskih oblika koji podsjećaju na prirodne fenomene poput valova, vatre, biljnih i životinjskih struktura, možemo vidjeti i oblik ptice.
Njezina umjetnost često nema jasan predmet, što omogućava promatraču da sam interpretira značenja. Slike možemo doživjeti kao simbole unutarnjih sukoba, prirodne cikluse stvaranja i uništenja ili naprosto prikaz univerzalne energije koja kruži. Bez obzira na to što promatrač vidi, apstraktna priroda slike potiče maštu i pruža mogućnost još nedoživljenih prostora za subjektivno tumačenje.

Prilikom slikanja koristi toplinu crvenih i žutih nijansi u kontrastu s hladnijim ljubičastim i zelenim tonovima, stvara bogat koloristički dijalog. Ove boje mogu izazvati različite emocije u promatraču – od osjećaja energije i strasti do introspektivnih i smirenih stanja. Tamna pozadina koju često koristi djeluje kao prostor nepoznatog, dok svjetliji tonovi u njezinim slikama simboliziraju nadu, život ili čak sukobljene energije koje dolaze iz istog izvora.

Svojim slikarstvom Karmela se odmaknula od dosadašnjeg realističnog prikaza svijeta i usredotočila se na čiste vizualne elemente poput linija, oblika, boja i tekstura. Gotovo sve slike koje imamo prilike na ovoj izložbi vidjeti izražavaju emocije, ideje i osjećaje na apstraktan način.
Ovakav način slikanja omogućuje Karmeli da izrazi duboke emocije i složene ideje na način koji nije moguć u realističnoj umjetnosti, ona ne nudi jednoznačnu interpretaciju, a svaki gledatelj može pronaći svoje osobno značenje u njezinim slikama.

O autorici

Karmela Vitaić je dugogodišnja članica Likovnog udruženja Čakovec i Udruženja likovnih umjetnika Korčula. Kroz svoje slikarstvo koristila se različitim tehnikama kao što su: oslikavanje glatkog kristalnog stakla, svile, akvarel, pastel, ulje na platnu, tempera, a u posljednje vrijeme sve više koristi tehniku akril na platnu. Do sada priredila više samostalnih izložaba, sudjelovala na mnogim skupnim, kao i na raznim likovnim kolonijama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije