SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE

ČAKOVEC Rocky – četveronožni heroj: Kako policijski pas mijenja dvadeset službenika na granici

Na 9. Sajmu sigurnosti i prevencije, održanom 4. listopada u dvorani Graditeljske škole Čakovec, posjetitelji su imali priliku vidjeti kvalitetan prikaz rada policijskih službenika i njihovih četveronožnih pomagača

Među njima su se posebno isticali vodiči i službeni psi Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, specijaliziranog centra za nabavku, obuku i licenciranje pasa koji igraju ključnu ulogu u radu policije.

Miroslav Puž, voditelj ovog centra za obuku, istaknuo je koliko su službeni psi dragocjeni za policijske operacije, posebno u segmentima kao što su detekcija droge, eksploziva, praćenje ljudskog traga te zaštita državne granice.

„Naši psi su vrhunski obučeni za široki spektar zadataka. Njihova uloga je nezamjenjiva u radu policije. Primjerice, jedan pas i njegov vodič mogu na granici obaviti posao koji bi inače zahtijevao angažman 20 do 30 policijskih službenika“, objasnio je Puž.

Njihova učinkovitost posebno dolazi do izražaja na zahtjevnim terenima, gdje su službeni psi sposobni pretražiti područja koja bi za ljude bila teško dostupna.

„Teren na kojem pas može odraditi posao teško bi mogli pokriti i desetak policajaca. To je dokaz koliko su psi ključni u našim operacijama,“ dodao je Puž.

Jedan od heroja kojeg su posjetitelji Sajma imali priliku upoznati bio je Rocky, pas za praćenje ljudskog traga, obučen i za napad. Njegov vodič, instruktor Krešimir Majvald, s ponosom je govorio o Rockyjevom radu i njegovim vještinama.

„Rocky je nevjerojatno inteligentan i iznimno privržen pas. Njegove sposobnosti u praćenju traga i napadu su vrhunske, a zajedno smo sudjelovali u mnogim akcijama. Očekujem da će Rocky nastaviti impresionirati svojim radom i u budućnosti“, izjavio je Majvald.

Sajmovi poput ovoga imaju bitnu ulogu u edukaciji građana o važnosti sigurnosti i prevencije, ali i u promoviranju rada policijskih jedinica koje su često skriveni heroji.

Službeni psi, poput Rockya, predstavljaju nevjerojatnu snagu i vještinu te su ključni partneri u policijskim zadacima, bilo da je riječ o zaštiti granica ili složenim kriminalističkim istragama.

„Uz Rockyja i ostale službene pse, naš rad je brži, efikasniji i sigurniji. Oni su naši tihi, ali moćni pomagači,“ zaključio je Vajlo, zahvaljujući posjetiteljima na podršci.

Dok Krešimir i Rocky zajedno kroče u nove izazove, jasno je da ovakvi psi nisu samo alat u rukama policije, već pravi heroji koji svojom sposobnošću i odanošću čine naš svijet sigurnijim mjestom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije