ČAKOVEC

TREBA REAGIRATI Međunarodni dan zaštite životinja: Razmotrena provedba propisa i izazovi u zaštiti životinja u Međimurju

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, 4. listopada su se u velikoj vijećnici Međimurske županije sastali članovi Koordinacije radne skupine za područje zaštite životinja kako bi razmotrili primjenu propisa iz ove domene na našem području

Međunarodni dan zaštite životinja ponovo je iskorišten kao prigoda da se naglase problemi s kojima se zajednica susreće, osobito kada je riječ o neodgovornim građanima koji zanemaruju, zlostavljaju i napuštaju životinje te one tada padaju na teret jedinica lokalne samouprave.

S ciljem što efikasnijeg pokrivanja ovoga područja Međimurska županija je, temeljem Zakona o zaštiti životinja, 2017. godine osnovala Koordinacijsku radnu skupinu za primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Zadaća tijela se ogleda i u razvijanju dobre prakse u zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja te senzibilizaciji te educiranju javnosti o odgovornom posjedovanju životinja.

U našoj Županiji problem napuštenih pasa naročito je izražen, ali i kompleksan, zbog velikog broja napuštenih i ugroženih životinja u romskim naseljima.

Od 2018. godine na našem se području provodi sveobuhvatna i kontinuirana akcija kontrole razmnožavanja i zbrinjavanja napuštenih pasa u romskim naseljima, a mjere iz programa obuhvaćaju kastraciju, liječenje i zbrinjavanje životinja.

Do danas je obrađeno 3.060 pasa u svim romskim naseljima. Prema procjenama, istaknuto je na sastanku, trenutno treba obraditi još 500-tinjak pasa.

Provedba projekta i rad ove Koordinacijske radne skupine još od uspostave 2017. godine, veliki je korak prema boljoj provedbi propisa i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja u našoj županiji s čim su se svi složili, a to su posebno istaknuli predstavnici Državnog inspektorata s obzirom da niti jedna županija u Hrvatskoj nije provela tako sveobuhvatan projekt i u tolikoj mjeri.

Evidentan je i sve veći broj nezbrinutih mačaka na području naše županije, a rješenje problema je jednostavno – udomljavanje i kastracija. Upravo to poduzima Udruga sklonište dobrote koja je kupila kuću koju će prenamijeniti za sklonište za mačke, te će to biti prvo takvo sklonište za nezbrinute mačke u Hrvatskoj, a isto tako već nekoliko godina provode projekt besplatnog kastriranja mačaka te se godišnje kastrira oko 600 mačaka.

Ove mjere prepoznate su i od strane Međimurske županije kao i nekih općina koje su dale i financijsku podršku.

Međimurska županija svake godine financijski podupire i rad Azila odnosno udruge Prijatelji životinja i prirode, a za 2024. je planirano 26.545€ putem izravnog financiranja. Udruga od 2012. vodi najveće međimursko, a možda i hrvatsko sklonište za napuštene životinje te se godišnje u azilu primi i udomi oko 670 pasa.

Na sastanku je zaključeno kako je postignuto puno po pitanju kontrole populacije napuštenih životinja, međutim, i dalje postoje izazovi, prvenstveno u podizanju svijesti o odgovornom posjedovanju kućnih ljubimaca, posebno u romskim naseljima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije