MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

SVJETSKI DAN UČITELJA Nastavnik Matija Krhač: Za poziv učitelja treba imati ljubav

U Čakovcu je danas obilježen Svjetski dan učitelja

UNESCO je davne 1996. godine 5. listopada proglasio Svjetskim danom učitelja. Tim je povodom međimurski župan Matija Posavec zajedno s gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja danas priredio prijem umirovljenih djelatnika obrazovnih institucija, osnovnih i srednjih škola iz Međimurske županije kako bi im se zahvalili na velikom i nemjerljivom doprinosu koji su tijekom svojeg radnog vijeka dali međimurskom školstvu.

Riječ učitelja ostaje s nama cijelog života

“Svatko od nas ima jednog učitelja čije riječi pamti, čije lice ne zaboravlja, jednu uspomenu na školske dane. Učiteljski posao danas je vrlo izazovan i vrlo zahtjevan. Učitelj nije osoba koja samo podučava, nego je danas i drugi roditelj i pedagog i psihijatar. Mora imati puno strpljenja i puno energije. Učitelji obrazuju i oblikuju ljude koji jesu ili će postati stupovi našeg društva. Hvala im!”, rekao je župan Posavec.

Odgoj i obrazovanje generacija

Gradonačelnica Cividini istog je mišljenja: “Ovo je najmanje što možemo učiniti za one koji su svoj životni i radni vijek posvetili obrazovanju djece. Možda su nam se u školskim danima njihovi savjeti činili teškima, no u odrasloj se dobi okrećemo njihovim riječima i shvaćamo da su nam željeli dobro. Mnogi djelatnici Županije i Grada upravo su stasali u njihovom klupama u odrasle i marljive osobe”.

Ljubav prema pozivu

Matija Krhač, nastavnik koji je proveo 25 godina podučavajući strukovne predmete u Gospodarskoj školi obratio se prisutnima. “Biti učitelj jedno je od težih zanimanja. No kada vidiš da te generacije poštuju, s tobom razgovaraju u odrasloj dobi i rado se sjećaju školskih dana, onda znaš da si uspio. Ako učenike usmjerimo na prihvaćanje pozitivnih društvenih vrijednosti, da postanu vrijedni članovi zajednice, onda smo uspjeli u svome pozivu. Učiteljski poziv je lijep, no traži ljubav, kao i svaki poziv. Ako imate ljubav prema tome, nećete pogriješiti.

Drage kolegice i kolege, želim Vam zdravlje, aktivan i zaslužen odmor i da dugo godina provedete u mirovini”, zaključio je Matija Krhač.

Okupljanje i podjelu prigodnih poklona uveličao je Zbor OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca, a djelatnici osnovnih i srednjih škola su nakon prijema razgledali stalni postav Riznice Međimurja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije