EVO KOLIKO IZNOSI

AKTUALNO Porasla je prosječna neto plaća u Hrvatskoj

Gledano po zanimanjima, najvišu mjesečnu plaću u Hrvatskoj imali su lead developeri, piloti i IT arhitekti, a najmanju frizeri, šivači i spremačice

U trećem kvartalu 2024. prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1349 eura, 3% više u odnosu na prethodni kvartal i čak 16% više nego u istom razdoblju lani, pokazalo je istraživanje servisa MojaPlaća.hr u sastavu Alma Career Croatia.

Medijan plaće nešto je niži i iznosi 1255 eura, što znači da većina radnika prima manju plaću od navedenog prosjeka. U odnosu na prošli kvartal medijalna plaća narasla je 5%, a u odnosu na isto razdoblje lani 18%. U odnosu na prošli kvartal te prošlu godinu pokazalo se da najniže plaće brže rastu od viših, piše Večernji List.

Unatoč dugotrajnom padu potražnje za radnom snagom u IT sektoru, kao i učestalim otpuštanjima unutar ove industrije, IT stručnjaci i dalje ostaju najplaćeniji radnici u Hrvatskoj.

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju tekstilni radnici (-33%, točnije 952 eura), djelatnici u uslužnim djelatnostima (-29%, odnosno 906 eura) i pomoćnim zanimanjima (-34%, preciznije 893 eura).

Gledano po zanimanjima, ne uzimajući u obzir hijerarhijske pozicije (menadžment), najvišu mjesečnu plaću u trećem kvartalu imali su lead developeri, piloti te IT arhitekti, piše Večernji List.

Najpotplaćeniji radnici u Hrvatskoj su frizeri, šivači i spremačice. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 3% više od prosjeka te iznose 1383 eura. Najveći rast plaća u odnosu na prošlu godinu zabilježen je, tvrdi se, u tvrtkama u državnom vlasništvu, čak 14%.

Međutim, plaće zaposlenih u tim tvrtkama i dalje su ispod prosjeka te se njihova mjesečna primanja u prosjeku kreću oko 1248 eura. Plaće u privatnim domaćim tvrtkama su 7% ispod prosjeka te iznose 1251 euro, što je 10% više nego prošle godine. Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Požeško-slavonskoj (-19%), Vukovarsko-srijemskoj (-21%) te Virovitičko-podravskoj županiji (-20%). Najviša prosječna plaća i dalje je u Gradu Zagrebu (4% iznad prosjeka) te iznosi 1397 eura.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije