NAŠA MEĐIMURKA

PRESTIŽNI FESTIVAL Nagrada za Čakovčanku Stanku Gjurić na prestižnom festivalu u Barceloni

'Stanka je genijalna redateljica s vrlo oštrim i inteligentnim stilom humora'

Hrvatska pjesnikinja i filmska autorica, Čakovčanka Stanka Gjurić, jučer je na prestižnom Autorskom filmskom festivalu u Barceloni ostvarila značajan uspjeh, gdje je njen kratkometražni film ‘Ubi me politička korektnost’ proglašen jednim od pobjednika festivala osvojivši nagradu za Najbolju komediju. Na festivalu su se u istoj konkurenciji natjecali dugometražni i kratkometražni filmovi, što dodatno ističe značaj nagrade koju je film osvojio. Film, koji na eksperimentalno satiričan i kritički način istražuje sveprisutnu temu političke korektnosti, privukao je pozornost zbog svoje autentične i provokativne naravi.

Autorica je uspješno prikazala kako pretjerano nametanje tih normi može dovesti do gušenja kreativnosti i slobode izražavanja, što je prepoznato od strane žirija koji je filmu dodijelio nagradu za Najbolju komediju. Ova nagrada odražava različite načine na koje publika može percipirati satirične aspekte priče, pokazujući širinu reakcija koje film može izazvati. U obrazloženju nagrade, žiri je napisao: “Stanka je genijalna redateljica s vrlo oštrim i inteligentnim stilom humora. Ona to bilježi u ovom novom projektu, s izvanrednom izvedbom, te umjetničkim i tehničkim vodstvom enormne kvalitete i brige o svakom detalju. Sjajna i izravna inscenacija. Vrlo njegovana fotografija i moćan scenarij koji iznenađuju gledatelja Bravo!”

Film koristi elemente komedije kako bi kroz satiru kritizirao društvene i političke norme, što je prepoznato i nagrađeno na festivalu u Barceloni. Iako je, dakle, film prepoznat kao komedija, njegova primarna svrha je potaknuti raspravu o granicama političke korektnosti. Satira je često interpretirana kroz humor, no autorica je kroz ovaj film postavila ozbiljnija pitanja o društvenim normama i njihovom utjecaju na umjetnost.

“Ubi me politička korektnost” ističe se inovativnim pristupom, osobito kroz izvedbu Zorice Krističević koja tumači dvije uloge kao jedini protagonist filma. Time se dodatno naglašava kritika društvenih normi i cenzure na filmu, pružajući gledateljima priliku da promišljaju o temi na slojevit način.

Ovo međunarodno priznanje za Stanku Gjurić predstavlja veliki uspjeh, te potvrđuje značaj autorskih filmova koji izazivaju razmišljanje i otvaraju dijalog o aktualnim društvenim temama, uključujući slobodu izražavanja u umjetnosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije