zapjevale i bećarac!

FOTO Članice Udruge žena Donja Dubrava uz bećarac na izletu po Požeškoj zlatnoj dolini

Krajem rujna članice Udruge žena Donja Dubrava dugo će pamtiti po prekrasnom izletu u Požešku zlatnu dolinu

Put ih je vodio kroz park prirode Papuk, a kiša je bila cjelodnevni pratioc. Kapljice kiše bile su izvrsna pratnja uz pjesme Dobriše Cesarića, koje je u autobusu čitala vodičica na ulazu u Slavonsku Požegu, rodni grad našeg našeg poznatog književnika.


Članice Udruge našle su se po prvi put u tom dijelu Slavonije. Lokalni vodič upoznao članice Udruge s poviješću i znamenitostima grada. Razgledale su tako crkvu sv. Duha, crkvu sv. Lovre, katedralu sv. Terezije Avilske, rodne kuće Dobriše Cesarića i Dragutina Lermana, hrvatskog istraživača Afrike i putopisca.


Kratak predah uz kavu na gradskom trgu s pogledom na poznati kužni pil i pune dojmova, te su nastavile vožnju do Pleternice.

Pjevao se i bećarac!


Dočekao ih je Muzej bećarca, no, budući da članice Udruge nisu kanile doći nepripremljene, usput su skladale njihov bećarac.

-Kad se naše misli skupa slože, bećarac se otpjevati može. Bile smo oduševljene od početka do kraja boravka u tom muzejskom prostoru posvećenom slavonskoj narodnoj pjesmi i bećarcu. – kažu iz Udruge.


Odlične voditeljice povele su ih na putovanje kroz stihove bećarca uz suvremenu tehnologiju, od kolijevke do groba .

-To treba vidjeti i doživjeti. Otpjevale smo i naš bećarac dobravskih žena i upisan je u Knjigu bećarca u muzeju.- dodaju.


Nakon Pleternice stigle su u Kutjevački podrum, jedan od najstarijih u jugoistočnoj Evropi. U njemu se nalazi najveća bačva u Hrvatskoj, napravljena od slavonskog hrasta zapremnine 53520 litra u kojoj se čuva kraljica vina-graševina. Obišle su i stariji dio i vidjele poznatu arhivu starih vina.


Večera je najopušteniji dio izleta. Već su bile blizu doma, u Kloštru Podravskom. Već 10 godina poznaju dragu vodičicu pa se to poznanstvo lijepo i proslavilo. Fina večera, odlična muzika i raspoloženje, a međimurske pjesme pjevale su sve do Donje Dubrave. Još je prisutan bećarac…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije