U ČAKOVEČKOJ BOLNICI

EKIPA KOJA SPAŠAVE ŽIVOTE Oni se u Županijskoj bolnici Čakovec brinu za naša srca

Oni su naši anđeli u bijelim kutama

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima (KVB) kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Povoljna je činjenica da se većina KVB može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika poput pušenja, nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i štetne konzumacije alkohola, čak do 80 % prijevremenih smrti.

Od 2024. do 2026. godine World Heart Federation (WHF) vodi međunarodnu kampanju pod temom „Koristi srce za akciju“ (Use heart for action) podržavajući pojedince da se brinu za svoje srce i osnažujući ih da potaknu lidere i donosioce odluka da ozbiljno shvate zdravlje kardiovaskularnog sustava pružajući globalnu platformu za djelovanje. Nažalost, većina zemalja još uvijek ne daje prioritet zdravlju srca, a nacionalne politike za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti nedostaju, nedostatne su ili jednostavno ne postoje.
Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom KORISTI ❤ ZA AKCIJU. Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce, jer kad znamo više, možemo i bolje brinuti o vlastitom zdravlju.

U Županijskoj bolnici Čakovec se skrb za kardiovaskularne bolesnike provodi kroz kardiološku polikliniku, odjel kardiologije s koronarnom jedinicom, te odjel intervencijske kardiologije koji kroz 24 sata pruža skrb svim akutnim koronarnim zbivanjima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije