udruga sklonište dobrote

I ONI TREBAJU TOPAO DOM Ne prođe dan da barem jedna mačka ne završi na ulici

Već punih jedanaest godina volonterke iz Udruge Sklonište dobrote skrbe o napuštenim mačkama

Kroz njihove je ruke prošlo njih stotine, a neke su sretno udomljene. To im je, kažu, najveća nagrada, kad mačka pronađe svoju obitelj koja će ju prihvatiti kao svoga člana.

Mnoge na žalost nemaju tu sreću pa budu odbačene ili su od prvog dana života siročići koji žive na ulici. Neki od njih završe na skrbi u udruzi koja, treba to naglasiti, nije sklonište.

A to znači da će zbrinuti teže udomljiivu mačku, odnosno bolesnu, invalidnu, skotnu, staru, no ne baš svaku koju netko pronađe jer na žalost za to nemaju ni mogućnosti ni mjesta. Udruga je do sada koristila privatnu kuću jedne volonterke, a tu je i desetak takozvanih teta čuvalica koje kod sebe skrbe o mačkama dok im se ne pronađe novi, trajni vlasnik. Jedna od njih je i Damira Marušić koja je kuću svoje bake dala na raspolaganje za smještaj mačaka. Još se sjeća prve napuštene mačke koju je pronašla i koja je srećom bila udomljena.


– Počela sam pomagati s hranom pa onda i skrbeći o mačkama, sada sam dala na raspolaganje bakinu kuću i sve to uz veliku podršku mojih roditelja. Uzimala sam u kuću mahom bolesne mačke jer na žalost nije bilo mjesta za sve. Treba reći da smo sve u udruzi volonterke i da imamo posao što znači da ipak ne možemo biti na raspolaganju 24 sata na dan i zato katkada ne možemo odmah odgovoriti na poruke koje nam ljudi šalju, objašnjava Damira kako Udruga funkcionira.


Mačkokuća


Dosadašnja kuća odavna im nije dovoljna, a i više nije funkcionalna zbog starosti. Zato je udruga pokrenula veliku humanitarnu akciju za kupnju druge takozvane mačkokuće. I nedavno su uspjeli. Teško udomive mačke uskoro će preseliti u Gornji Hrašćan. Kuća je kupljena mahom od donacija koje su prikupili izravno, ali i kroz brojne akcije, aukcije koje su provodile. Osim toga financijski su pomogli i Općina Selnica, Grad Mursko Središće, Međimurska županija, a pomoć je najavila i Općina Gornji Mihaljevec.


– Važno je ponovo naglasiti da ta kuća nije sklonište, tu će biti mačke koje su najkritičnije, mačke koje je teško udomiti. Kuću moramo urediti prema propisanim standardima i ona ima ograničene kapacitete za smještaj mačaka, ovisno o kvadraturi. Bit će smještene u četiri sobe, ukupno 24 mačke. Bit će mjesta za odrasle mačke, mace koje su felv pozitivne, pa za leglo mačića i još dvije mame mačke s mladima. Postoji mogućnost da bude i više ako se potkrovlje uspije podići u visinu jer mora biti 2 metra visine. Hvala svima na velikom odazivu na sve naše akcije, svima koji su nam izravno donirali, Općinama i Gradovima koji pomažu jer ova kuća ima puno bolje uvjete, imat će među ostalim i grijanje, rekla je Marušić. Za kuću je Udruga izdvojila 55 tisuća eura.


No bez obzira na to što imaju kuću, apelira na sve vlasnike da budu odgovorni i vode računa o svojim ljubimcima. Napominje da je važno sterilizirati životinje jer ženke mogu imati i po tri legla godišnje.


Prevencija


– Najbolja je zapravo prevencija i to stalno naglašavamo, a to je sterilizacija. Mi kao udruga, kad imamo novaca, plaćamo sterilizaciju i to za one vlasnike koji su mahom umirovljenici, studenti, osobe slabijeg imovinskog statusa. Kad nemamo, onda sufinanciramo. Jako je puno mačaka koje ostaju bez svojih vlasnika, domova. Broj životinja koje se izbacuju na ulicu je abnormalan, pogotovo u ljetnim mjesecima. U prosjeku svaki dan barem jedna mačka završi na ulici, otkiva ružnu statistiku ova volonterka. Postoje čak i popularne lokacije na kojima se mačke ostavljaju. U Čakovcu je to kod Depadanse, Doma za starije i nemoćne, Fine, pa čak i kod groblja. Ponavlja da ne mogu reagirati na svaku dojavu, kao ni pokupiti sve mačke s ulice. Važno je, kaže, napomenuti da ako netko pronađe bolesnu i ozlijeđenu mačku, da je odmah vozi u veterinarsku stanicu. Iako imaju dogovor sa stanicom u Prelogu, za takve slučajeve Udruga pomiruje trošak liječenja u bilo kojoj stanici.


– Svaki dan imamo dojavu ili o napuštenoj mački ili pak o ozlijeđenoj mački, svaki dan. Pokušavamo koliko je to god moguće odmah reagirati, no sve smo volonterke, radimo i nismo stalno na telefonu. Molim sve koji nađu takvu mačku da pomognu, odmah, dodaje Marušić. A uvijek se može pomoći donacijom ili volontiranjem, kao i udomljavanjem mačaka koje su kod njih na skrbi. Svaka mačka koju želite udomiti očišćena je od parazita, cijepljenja, a ona starija od šest mjeseci i sterilizirana. Članovi udruge skreću pozornost da će trebati pomoć kad krenu uređivati kuću za mačke. No prije svega pozivaju na odgovorno ponašanje prema svim životinjama koje bi svakom vlasniku trebale biti kao član obitelji.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3623

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije