POSTOJI LI SUKOB INTERESA

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Smijem li zaposliti svog muža?

Križaj-Grabant je u dopisu Povjerenstvu uz ostalo navela i da upit postavlja „opreza radi“, kako ne bi svog supruga zakinula za ustavno pravo da pod jednakim uvjetima bude primljen u javnu službu te za njegovo pravo na rad i slobodu rada

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj-Grabant od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražila je mišljenje o tome može li se njezin suprug javiti na natječaj za zapošljavanje informatičkog tehničara u Zavodu, odnosno postoji li sukob interesa ako se navedena osoba, po struci tehničar za računovodstvo, javi na natječaj te eventualno bude primljena u radni odnos.

Križaj-Grabant je u dopisu Povjerenstvu uz ostalo navela i da upit postavlja „opreza radi“, kako ne bi svog supruga zakinula za ustavno pravo da pod jednakim uvjetima bude primljen u javnu službu te za njegovo pravo na rad i slobodu rada…

Ključni dio podužeg odgovora Povjerenstva može se protumačiti dvosmisleno, no čini se da zapreke da se suprug ravnateljice javi na natječaj i zaposli ipak nema.

Povjerenstvo navodi:

Osoba koja je povezana s obveznicom (V. Križaj-Grabant op.nov.) kao član obitelji, ne može biti isključena od sudjelovanja u natječaju samo zbog okolnosti obiteljske povezanosti s njom, već bi trebala imati mogućnost da pod jednakim uvjetima u transparentno provedenom postupku ostvari sva prava kao i drugi građani.

Međutim, situacija u kojoj s obveznicom povezana podnosi prijavu na natječaj koji provodi tijelo javne vlasti u kojem obveznica obnaša dužnost, predstavlja okolnost koja se može definirati kao potencijalni sukob interesa, obzirom da privatni interes obveznice može utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti, u dijelu koji se odnosi na donošenje odluke o izboru i sklapanje ugovora s odabranim kandidatom.

Dakle, sukladno navedenim odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nema zapreke da se član obitelji, odnosno bračni drug obveznice Vladimire Križaj-Grabant, zaposli na radnom mjestu informatičkog tehničara ukoliko u postupku provedbe natječaja bude ocijenjen kao najbolji kandidat, zaključuje Povjerenstvo.

No istovremeno upozorava da je, ako se njezin suprug javi na natječaj, o tome dužna obavijestiti sve zaposlenike i članove Upravnog vijeća koji će na bilo koji način sudjelovati u provedbi natječaja te je istu okolnost dužna objaviti i na internetskoj stranici Zavoda.

Mora se izuzeti i iz svakog oblika sudjelovanja u postupku zapošljavanja, posebice od donošenja odluke o odabiru kandidata, a ako njezin suprug bude odabran, mora se izuzeti i iz odlučivanja o radno-pravnom statusu te ostvarivanju svih prava i obveza iz radnog odnosa.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3623

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije