ODLIČNA ATMOSFERA

PRELOG Održani 11. Dani Kalmana Mesarića: Festival dramskog stvaralaštva, promocija knjige i radionice za djecu

I ove godine jedanaesti puta zaredom organizirani su Dani Kalmana Mesarića u periodu od 20. do 27. rujna

Započeli su Festivalom dječjeg dramskog stvaralaštva održanom u Domu kulture Grada Preloga.

Na ovogodišnjem prvom Festivalu predstavili su se mali glumci i glumice iz Bjelovarskog kazališta odigravši predstavu Magareće priče, dječja glumačka skupina Gumbeki Kulturno umjetničkog društva „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega s predstavom Ftiči kajkaviči (još jena audicija), Dječje gradsko kazalište Čakovec s predstavom Luckasti klaunovi i dječja dramska sekcija Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog s predstavom Kak si tak i mi.

Njihovu izvedbu pratio je akademski glumac Robert Španić te su oni najoriginalniji u izvedbi nagrađeni slatkim paketima. Tena Perhoč i Roko Dunjko posebno su se istaknuli svojom izvedbom Luckastih klaunova te su proglašeni najtalentiranijim glumcima Festivala.

U multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održana je promocija ponovnog izdanja novele Kalmana Mesarića Divlji ples.

Prvo izdanje objavljeno je 1921. godine i ostalo je gotovo zaboravljeno te se u novije vrijeme samo spominjalo u Mesarićevim biografijama kao njegov prvi književni tekst. Novo izdanje tekstualno je osuvremenila profesorica Marija Oto, a o samoj knjizi profesor Marijan Lazar održao je izlaganje pod nazivom Filozofija moralnog pada.

Za učenike Osnove škole Prelog i ove godine organiziran je edukativni kviz Susret s Ka Mesarić koji su osmislile učenice Srednje škole Prelog Lana Hergotić, Lana Pianec, Anđelina Rak, Antonia Strbad i Lea Srša pod mentorstvom profesorice Željke Ivančok Varga.

U suradnji s Kontrast teatrom i akademskim glumcem Androm Damišem održana je trodnevna radionica za djecu i mlade BajKaMix tijekom koje su učenici razvijali govorne i izražajne sposobnosti i vještine, maštu i kreativnost, motoričke sposobnosti i govor tijela te razvijali stjecanje sigurnosti i samopouzdanja.

Prezentacija naučenog održana je u prostorima dvorane Srednje škole Prelog zadnjeg dana ovogodišnje manifestacije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije