PROŠLE SU 4 GODINE

SVJETSKI DAN SRCA Moje ‘novo’ srce i novi život nakon infarkta

Srce je mnogo više od fizičkog organa – ono je simbol naše snage, volje i ljubavi prema životu

Danas obilježavamo Svjetski dan srca, a meni je ovaj dan posebno važan jer me vraća četiri godine unatrag, kada sam i sam doživio infarkt. Bila je to prekretnica u mom životu, trenutak koji me prisilio da zastanem, promijenim navike i shvatim koliko je naše srce krhko, ali i koliko snage nosi u sebi.

Tog dana, sve se promijenilo. Iznenadna bol, osjećaj gušenja i strah za život kojeg ranije nisam ni bio svjestan. Srce – motor našeg tijela, koje neprestano radi, počelo je gubiti snagu. Bolničke sirene, žurba i hitna operacija – to su slike koje su mi tada prošle kroz glavu. Mislio sam, to je to. No, život mi je pružio drugu priliku.

Nakon infarkta, ništa nije isto. Život se usporio, a prioriteti su se potpuno promijenili. Ono što sam nekada uzimao zdravo za gotovo, poput jednostavnog disanja i kretanja, sada je postalo dar. Fizička rehabilitacija bila je dugotrajan proces, ali najteža je bila ona mentalna. Strah od svakog novog jutra, od ponovnog osjećaja boli, pratio me dugo. Međutim, kroz sve to, naučio sam da je srce mnogo više od fizičkog organa – ono je simbol naše snage, volje i ljubavi prema životu.

Danas, četiri godine kasnije, svakog dana osluškujem svoje tijelo. Počeo sam brinuti o prehrani, redovito vježbati, ali najvažnije od svega – naučio sam kako voljeti sebe i svoje zdravlje. Srce nije neiscrpan izvor energije, ono treba brigu i pažnju. Ako mu se ne posvetimo, ono nam to jasno da do znanja.

Svjetski dan srca je prilika da osvijestimo koliko je briga o srcu ključna. Infarkt me naučio da se život može promijeniti u sekundi, ali i da svaki novi dan donosi priliku da ga živimo bolje i svjesnije. Svi smo skloni misliti da se “loše stvari” događaju drugima, ali ja sam primjer da to nije tako. Srce je motor našeg postojanja, i kako ga tretiramo – tako živimo.

Ako mene pitate, volite svoje srce i živite punim plućima, ali nikada ne zaboravite stati, osluškivati i njegovati ono što vas pokreće – srce.

I da, ja sam Alen Fuš – novinar ovog portala i glas koji čujete s Radija 1!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije