dom kulture

DANI SVETOG JERONIMA Predstavljena je monografija ‘Hrvatska vinska kultura’ autorice Tanje Baran

Jučer je u Domu kulture Štrigova održano predstavljanje monografije dr.sc. Tanje Baran pod nazivom 'Hrvatska vinska kultura'

Uvodne su pozdrave u ime organizatora održali štrigovski župnik dr. sc. Kristijan Kuhar, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Robert Horvat.


Knjigu su uz autoricu predstavljali recenzenti professor emeritus Stipe Botica i prof. dr. sc. Đuro Horvat, u glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna skupina „Stridonne“, dok je kroz program vodio Dominik Padarić.


Prof. Botica u svome je govoru istaknuo da za „Hrvatsku vinsku kulturu“ svi govore kako je riječ o monografiji, ali da je to prije enciklopedija jer nema da nešto vinsko u njoj nije opisano ili da je nešto vinsko zakinuto. Osobito je detaljno govorio o bogatim narodnim vinskim usmenoknjiževnim tradicijama koje je autorica utkala u knjigu. Istaknuo je da je u Hrvatskoj zabilježeno oko 1000 poslovica koje su posvećene vinu, a da je vino među 10 najčešćih riječi koje je narod uključivao u svoje izreke. Najčešća je riječ Bog, a zatim majka, naglasio je prof. Botica ističući kako je Tanja Baran cjelovitošću knjige sjajno obradila sve tri riječi po kojoj je nazvala knjigu: i Hrvatsku, i vino, i kulturu.


Prof. Horvat govorio je o važnosti povezivanja vinskog biznisa i vinske kulture. Pojašnjavao je kako je prošlo vrijeme kada se tržištu nudila samo boca s kapljicom, da je tržište sve zahtjevnije i da uz proizvod treba kupcu ispripovijedati svoju priču. „Ova knjiga, u tom smislu, itekako može biti priručnik svakom vinaru, vinogradaru i podrumaru u Hrvatskoj“, zaključio je prof. Horvat.

Autorica je predstavila koncepciju knjige i zahvalila mnogobrojnim pomagačima koji su joj pomagali u prikupljanju građe, posebno likovnih materijala: slika, fotografija, dokumenata, kojih je gotovo 400 objavljeno u monografiji.

Posebno se osvrnula na to kako su u hrvatskom narodu gotovo zaboravljene vinsko-pajdaške regule od najvažnijih Križevačkih štatuta, preko Zagrebačke puntarije, Krapinskog vandrčeka, Ivanečke smešancije, Varaždinskog fureša, Turopoljskih štatuta do Koprivničkih regula i Svetojanske lumparije te potaknula na revitalizaciju svih tih regula po kojima se hrvatski narod zabavljao više stoljeća uz čašu vina.


Promotivna svečanost održana je u sklopu četverodnevnih 6. Dana sv. Jeronima koji u Štrigovi traju do ponedjeljka 30. rujna 2024.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije