edukacija od malih nogu

ČAKOVEC U Dječjem vrtiću Cipelica održan Sat o celijakiji i bezglutenskoj prehrani

Nakon predavanja održano je druženje svih prisutnih uz degustiranje bezglutenskih delicija koje su pripremile članice udruge

Dječji vrtić Cipelica sa svojim područnim odjelima sudjelovao je u projektu „Celijakija-edukacija od malih nogu“ u organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

Cilj programa je senzibiliziranje djece u okruženju oboljelog djeteta (vrtićka skupina), tj. osiguranje očuvanja njegovog zdravlja, normalnog psihološkog i emocionalnog razvoja, neometane socijalizacije, te prevencija odupiranja djeteta provedbi dijete.

U prvom dijelu projekta U PO „Bambi“ održani je Sat o celijakiji i bezglutenskoj prehrani. Članice udruge zajedno sa zdravstvenom djelatnicom Danijelom Valpatić posjetile su skupinu „Zečići“ koju polazi dijete oboljelo od celijakije. Čitala se slikovnica o celijakiji „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“, ponovila su se Patrikova pravila a potom su djeca kroz crtež izrazila usvojeno gradivo. Djeca su uživala i u bezglutenskoj užini i zaključila da je sve jako fino. Hvala odgajateljicama skupine „Zečići“ Ivani Križaić i Suzani Nemet na lijepoj suradnji.

U Dječjem vrtiću Cipelica u Čakovcu 20.9.2024. u drugom dijelu projekta „Celijakija- edukacija od malih nogu“ održana su dva predavanja o celijakiji. Predavači; Igor Šegović, dr.med.,spec. pedijatrije i subspec. dječje gastoenterologije; „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ i Tihana Đumić mag. psihologije: „Psihološke i somatske poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“

Predavanjima su u velikom broju, prisustvovali djelatnici Dječjeg vrtića Cipelica i Područnih odjela; odgajatelji predškolske djece koji rade poslove njege i skrbi, odgoja i naobrazbe, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu. Predavanja su od strane prisutnih ocijenjena kao vrlo korisna i edukativna. Nakon predavanja održano je druženje svih prisutnih uz degustiranje bezglutenskih delicija koje su pripremile članice udruge.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske zahvaljuje svima na sudjelovanju i veseli se ponovnoj suradnji. Projekt „Celijakija-edukacija od malih nogu“ sufinancira Grad Čakovec.

Poruka: Osim poticanja prihvaćanja slike o sebi, kod djeteta koje ima celijakiju, važno je poticati toleranciju na različitost kako bi djeca od najranije dobi prihvatila jedni druge sa svim svojim osobitostima i cijenili i uživali u međusobnim različitostima (Karolina Blagović Perčić, mag. spec. edukacije i rehabilitacije)

Voditeljica projekta: Marija Goričanec

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije