jednodnevni izlet

FOTO Članovi LAG-a upoznali primjere dobre prakse slovenskih LAG-ova

Četrdesetak predstavnika članova LAG-a Međimurski doli i bregi je 24. rujna 2024. sudjelovalo na jednodnevnom studijskom putovanju u Sloveniju gdje su imali prilike upoznati primjere provedenih projekata na području LAS-a Raznolikost podeželja i LAS-a Obsotelje in Kozjansko

Iznimno bogati program obuhvatio je redom projekte koji su provedeni uz pomoć natječaja slovenskih LAG-ova, a kakvi se uskoro očekuju i na razini LAG-a Međimurski doli i bregi.


Prva lokacija na kojoj je započelo studijsko putovanje bila je Kmetija Vrhivšek u Lindeku koja se bavi uzgojem i preradom konoplje te drugog bilja, destiliranjem, wellness programima, edukacijama, a ima i smještajne kapacitete. Domaćini su pripremili lokalni doručak te prezentirali svoju suradnju s LAS-om i provedene projekte

Zatim su sudionici imali prilike upoznati projekt edukativnog vrta koji je uređen uz prostorije Općine Vojnik, čija je predstavnica naglasila važnost partnerskih projekata koji uključuju različite sektore i lokalnu zajednicu. U Laškom je u Pčelarskom centru prezentirana međusobna suradnja pčelara koja je rezultirala uspješnim projektima, uređenjem atraktivnog prostora za degustacije, prodaju i edukacije, te aktivnostima koje pčelari provode u suradnji sa školama i vrtićima.

U samom centru Laškog, uz pomoć sredstava LAS-a Raznolikost podeželja, uređena je i Laška hiža namijenjena edukacijama i radionicama, a tamo su članovi međimurskog LAG-a imali mogućnost isprobati lokalne specijalitete. U općini Štore nalazi se Vinogradarstvo Glavač, imanje na kojem je sudionicima prezentirano poslovanje, provedeni projekti te priređena degustacija vina. Studijsko putovanje završilo je na lokaciji Turističkog imanja Pomona kraj Rogaške Slatine, a gdje su u sklopu vođenog razgleda imanja, na turističkoj stazi, sudionici upoznali različite poljoprivredne kulture koje domaćini uzgajaju, prošli 120 metara dugim drvenim mostom kroz drveće, upoznali neobičan koncept akvaponike u replici starog plastenika te se oduševili nedavno otvorenim 25 metara visokim vidikovcem.

Turističko imanje Pomona obuhvaća još i smještajne kapacitete, wellness s biobazenom te restoran u kojem je autentičnom večerom završio program intenzivnog jednodnevnog studijskog putovanja.


Program je kreiran uz pomoć kolega iz spomenutih slovenskih LAG-ova koji su bili odlični domaćini, a na sudionicima je da iskoriste dobivene savjete i ideje te da isplaniraju što zanimljivije projekte za područje LAG-a Međimurski doli i bregi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije