ILEGALNO ORUŽJE

ČEMU TO?! Dva dana nakon ubojstva – dečki se ‘štimaju’ s pištoljima na društvenim mrežama

Hrvatsku je šokirala tragedija koja se dogodila prije dva dana, kada je mladić romske nacionalnosti slučajno upucao svoju majku dok je čistio ilegalno posjedovanu pušku

Navedeni tragičan događaj ponovno je skrenuo pozornost na problem ilegalnog oružja u romskim naseljima, otvarajući važna društvena pitanja.

Prema dostupnim informacijama, broj ilegalnog oružja u nekim romskim zajednicama zabrinjavajuće je visok. Postavlja se pitanje zašto su puške prisutne i odakle dolaze.

Policija često zapljenuje ilegalno oružje i povremeno organizira preventivne akcije “Manje oružja, manje tragedija”. U jednoj takvoj akciji provedenoj 2021. u Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi građani koji su željeli ostati anonimni, predali su policijskim službenicima 108 komada streljiva raznog kalibra do 14,5 mm, 27 komada lovačkog streljiva i jedan plinski pištolj kalibra 8 mm. Policijski službenici te iste godine su temeljem naloga prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu pretražili kuće u Piškorovcu i pronašli automatsku pušku nepoznatog proizvođača, pušku M-48, zračnu pušku, stotinjak komada puščanog streljiva kalibra 7,9 mm.

Krajem prošle godine policajcu je pristupio mještanin i predao mu pušku nepoznate marke i modela, s montiranom cijevi ručne izrade kalibra 16 mm. Prije sedam godina u obiteljskoj kući u Piškorovcu ubijena je 60-godišnja žena koja je u selo dolazila prodavati jaja i meso. Kako je te 2017. izvijestila policija, 24-godišnjak s područja općine Domašinec je hicem iz vatrenog oružja, poluautomatskog pištolja Crvena zastava koji je ilegalno držao, usmrtio 60-godišnjakinju.

“Česte su pucnjave i rafali u zrak tijekom slavlja. Prema pričanju mještana, oružje se skriva i u šumarcima, u jamama i drugim mjestima kako ga policija ne bi pronašla”, prenosi Večernji list.

Mladi Romi na društvenim mrežama

Zabrinjavajuća je i pojava da mladi Romi na društvenim mrežama objavljuju fotografije na kojima poziraju s oružjem, što dodatno naglašava potrebu za hitnim rješavanjem problema s ilegalnim oružjem.

Fotografija na kojoj se nekoliko mladih Roma grli s dva pištolja u rukama, a koja je nedavno objavljena na Facebooku, potaknula je rasprave o tome kako se uopće može doći do ilegalnog naoružanja.

Ujedno, međimurski policajci intenzivno provode aktivnosti iz nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, gdje pretežito u romskim naseljima upozoravanju stanovnike na opasnosti ilegalnog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.
 
Pozivaju se svi građani da u sklopu preventivne nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija” dragovoljno predaju ilegalno oružje, streljivo te minsko-eksplozivnih sredstava. Takva predaja ne podliježe prekršajnim ili kaznenim sankcijama te je vremenski neograničena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije