ODRŽAVANJE NASIPA

DONJA DUBRAVA Privremeno ispražnjeno najveće umjetno jezero u Hrvatskoj radi redovnog održavanja

Akumulacijsko jezero hidroelektrane Donja Dubrava, najveće umjetno jezero u Hrvatskoj, trenutno je privremeno ispražnjeno radi redovnog održavanja nasipa

Postupak uključuje snižavanje razine vode i do dva metra kako bi se omogućio godišnji pregled nasipa te neophodni radovi na asfaltnoj oblozi.

Prema planu, vodostaj će se postupno smanjivati do dva metra ispod uobičajenog nivoa u pogonskim uvjetima, što je ključan korak kako bi se izbjegle nagle promjene koje bi mogle negativno utjecati na ekosustav jezera, posebno na ihtiofaunu, odnosno riblji svijet.

Stručnjaci iz hidroelektrane ističu da je postepeno snižavanje razine vode važno za očuvanje ekološke ravnoteže, dok istovremeno omogućuje nužne radove održavanja. Ovakvi postupci se provode godišnje kako bi se osigurala dugovječnost nasipa i sigurnost infrastrukture.

Jezero Donja Dubrava ima ključnu ulogu u hidroenergetskom sustavu sjeverne Hrvatske te njegovo pravilno održavanje direktno doprinosi stabilnosti opskrbe električnom energijom i zaštiti okoliša.

Video snimke pogledajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije