lijep izlet

ČUVARICE BAŠTINE Članice Udruge Zlatne ruke u Ogulinu predstavile svoje vrijedne radove

Na poziv Udruge žena Ogulin udruga Zlatne ruke Čakovec organizirale su jednodnevni izlet u Ogulin

U Ogulinu se 14. rujna održavala manifestacija Domaće u zavičaju bajki, etno-gastronomska manifestacija kojoj je glavni cilj obogaćivanje i zaštita materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Svrha okupljanja Udruga iz različitih dijelova RH je umrežavanje znanja, vještina i iskustva u jačanju turizma kroz očuvanje svih oblika kulturne baštine kao i razvoja svijesti o promicanju kulturne raznolikosti i kulturnih vrijednosti.


Udruga Zlatne ruke pozvana je da na jednom štandu predstavi rezultate svojih aktivnosti usmjerene na očuvanje tradicije i kulturne baštine svog zavičaja. Taj dan Ogulin je obilježavao i Dan Grada.


Članice Udruge su prihvatile poziv, organizirale prijevoz i pripremile svoje ručne radove kako bi na najbolji način pokazale kako čuvaju kulturnu baštinu svoga zavičaja.


Uz izlaganje radova na jednom štandu pratile su radionoicu izrade masnice. To je njihovo tradicionalno jelo čija je zaštita u postupku. U radionicu su se aktivno uključile i dvije članice Udruge žena Zlatne ruke iz Čakovca.
Po završetku radionice sve su masnice u protvanima članice Udruge žena Ogulin odnijele svojim kućama, ispekle ih i vruće vratile na manifestaciju te su njima ponudile sve posjetitelje.


Tijekom dana članice udruge Zlatne ruke Čakovec posjetile su Zavičajni muzej koji je otvoren 1967. godine i čuva uspomene na povijesna događanja, značajne osobe i događaje, te kulturne i povijesne vrijednosti ogulinskog kraja. Uz zavičajni muzej posjetile su i Muzej bajki Ivane Brlić Mažuranić i podsjetile se na bajke iz svoje mladosti. U središtu Grada vidjele su Đulin ponor, prošetale su Parkom kralja Tomislava. Posjetile su crkvu Svetoga križa i vrelo Cesarovac. Šetajući su obišle turističke i kulturne znamenitosti Grada Ogulina. Na povratku kući svratile su autobusom do Akumulacijskog jezera Sabljaci.


Radosne što su uspjele ostvariti lijepi i bogati jednodnevni izlet i što su sklopile prijateljske odnose sa još jednom Udrugom žena koja će ih posjetiti u Čakovcu početkom iduće godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije