rijeka drava

NJEZIN DAN Danas se obilježava Međunarodni dan rijeke Drave – jednog od najprepoznatljivijih simbola Međimurja

Postoji li Međimurac ili Međimurka koji u životu nikada nisu bili na obali Drave? Smatramo da ne

Rijeka Drava, uz Muru, oblikuje međimurski krajolik, mentalitet ljudi, predstavlja međimursku autohtonost i posebnost. Rijeka Drava daje život, odražava nebesko plavetnilo i šumsko zelenilo u sebi. Uz Dravu smo odrastali, zaljubljivali se i slavili važne životne događaje. No ona isto tako oduzima život, njeno korito krije brojne tajne i nosi brojne žalosti. Prema Dravi, inspiraciji u brojnim međimurskim tradicionalnim pjesama, Međimurci imaju snažne lokalpatriotske osjećaje, a prije svega strahopoštovanje.

Drava slavi svoj dan 23. rujna

Danas obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave, prigodno, na prvi dan jeseni. Drava je dobila svoj dan kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja ove jedinstvene rijeke koja sa svojih 720 kilometara protječe kroz pet europskih zemalja: Italiju (gdje izvire), Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku (gdje se gubi u Dunavu). Drava je jedna od posljednjih prirodnih rijeka u Europi, a njeni riječni ekosustavi dom su mnogim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Osim bogatstva bioraznolikosti, Drava ima i ključnu ulogu u osiguravanju pitke vode za lokalno stanovništvo te u regulaciji poplava. Iako je Drava u Međimurju ukroćena i svladana nasipima i hidroelektranama, ona s vremena na vrijeme itekako zna pokazati koliko je silovita.

Naša Drava, koliko god da ona bila kontradiktorna – lijepa i mračna, mirna i jaka, ukroćena, a opet divlja – zaslužuje da se o njoj brinemo i da čuvamo nju i sav život koji se u njoj i oko nje rađa i razvija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije