brže do nalaza

INOVACIJA U BOLNICI Liječnici u Čakovcu rendgenske nalaze pišu-glasom!

Posao radiologa u Županijskoj bolnici Čakovec znatno je brži i jednostavniji, a pacijenti nalaze čekaju kraće

Naime, ta zdravstvena ustanova nabavila je suvremeni softver zahvaljujući kojemu će se liječnici za pisanje rendgenskih nalaza koristiti isključivo svojim glasom koji će automatski biti pretvoren u pisani tekst, piše HRT.

Dok pacijenti u hodniku čekaju razna snimanja, iza jednih od vrata liječnik radiolog Miljenko Novak uvodi novinu u posao.

Izgovorene riječi pretvaraju se u pisani nalaz

U mikrofon priča što sve vidi na rendgenskoj snimci, a novi program njegove riječi automatski pretvara u pisani nalaz.

Pacijenti će na nalaze čekati kraće

Pacijenti će na nalaze čekati kraće, a radiolozima posao biti jednostavniji i brži.

– Evo, jučerašnji dan, više od 200 rentgenskih pretraga. To zahtjeva puno brži rad, puno brži protok pacijenata. Program koji pretvara glas u tekst uvelike nam ubrzava taj proces i uvelike olakšava, govori Novak.

Sudjelovali i hrvatski stručnjaci

U kreiranju ovog bolničkog programa sudjelovali su i hrvatski stručnjaci.

– Program je iz Češke, ali mi smo razvili specijalizirane hrvatske rječnike i na taj način omogućili korištenje i hrvatskim liječnicima, pravnicima, ističe Teo Čorić, menadžer za razvoj poslovanja.

– Ono što je još važno naglasiti da smo ponosni partneri Europskog digitalnog inovacijskog centra ‘AI4Health’, koji okuplja 15 partnera uz Institut ‘Ruđer Bošković’ koji je koordinator projekta. Mi smo u projektu partneri koji služe kao dobar primjer prakse korištenja umjetne inteligencije u svrhu unaprjeđenja cjelokupnog zdravstvenog sustava, kazala je Marina Jurić Komšić, voditeljica ključnih kupaca.

Novac za ovaj program osigurala je bolnica, odnosno Ministarstvo zdravstva.

Smanjit će se liste čekanja

– Vrlo smo sretni što smo mogli na neki način nagraditi naše vrijedne radiologe s ovim Newton Dictate sustavom vrijednim gotovo 25 tisuća eura. Njima će to uvelike olakšati posao, smanjit će se liste čekanja, rekao je Igor Šegović, v.d. ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

A na drugom kraju hodnika kraju se privode radovi na proširenju i obnovi dijagnostičke dvorane u koju će potkraj mjeseca stići novi CT uređaj vrijedan 850 tisuća eura, navodi HRT.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije