Simbol Tradicije

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC Stanislav Mučić ‘Brico’ poklonio brijačku stolicu iz 19. stoljeća

Da i suvremeni muškarci ulažu trud u svoj izgled, danas više nije novost

Popularna muška brada vuče korijene još iz viteških vremena srednjega vijeka, kada je bila simbol hrabrosti, muškosti i moći, a ako bi kojim slučajem protivnik dotaknuo bradu drugoga muškarca, to se smatralo uvredom.

U 18. stoljeću zamijenila su je obrijana lica, a tek u drugoj polovici 20. stoljeća, kada se većinom preferira solo brk, pokoji pojedinac odvažuje se na puni bradati stil. No, zadnjih desetak-petnaestak godina puna brada vraća se na velika vrata te postaje trend muškoga modernog izgleda, čak i određeni ‘must have’, a odražava jednakovrijedno muškost, kao i njegovanost.

Jer brada danas mora biti održavana i stilizirana, a sirova muška snaga ukroćena i podređena romantiziranoj verziji modernoga muškarca.

Želju za savršeno oblikovanom bradom pratilo je otvaranje brijačnica. Brijač je osoba koja brije, šiša, njeguje i oblikuje bradu i mušku kosu, a brijačnice su poznata mjesta društvene interakcije još od antike. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća brijači su ujedno bili i kirurzi i stomatolozi, pa su osim šišanja često odradili i vađenje zuba ili krpanje rane s nekoliko šavova.

Današnje brijačnice nisu više sve to, ali osim primarne usluge brijanja stavljaju naglasak na atmosferu, ugodno druženje i kreiranje okolnosti u kojima se mušterija osjeća paženo i maženo. Uz čašicu žestokoga pića muškarci uživaju u svojim salonima ljepote koji su danas uvijek uređeni u vintage stilu – uostalom retro je i stil koji bradom njeguju.

Većina modernih brijačnica ima posebne brijačke stolice te posebnu opremu za ispiranje i pranje kose. Razvoj specijalizirane brijačke stolice krenuo je od 1880-ih godina kada su na običan stolac počeli dodavati pojedine dijelove kako bi se olakšao i ubrzao brijački posao.

Jednu takvu, sasvim neobičnu brijačku stolicu, ovih dana poklonio je u fundus Muzeja Međimurja Čakovec najpoznatiji čakovečki brijač, Stanislav Mučić zvani Brico.

Stanislav je vlasnik nadaleko poznate Brijačnice Brico, smještene u Kalničkoj 10 u Čakovcu. Po tradiciji zanata je brijač, a od 2010. godine kada je prvi u ovom kraju otvorio modernu brijačnicu, njegujući staru školu zanata, postigao je zavidne rezultate te i sam postao prepoznatljiv brend.

Stariji Čakovčanci pamte glavnu brijačku radnju u 2. polovici 20. stoljeća, u samom centru Čakovca, u ugaonoj zgradi na spoju današnje ulice kralja Tomislava i Katarine Zrinski. Sada se unutra smjestio „Tisak“. No, odmah iza ugla, unazad nekoliko godina, izvrsno posluje popularna brijačnica poznatog čakovečkog brijača Jurice Vrbanca. Nešto dalje, u haustoru preko puta crkve sv. Nikole djeluje brijačnica Todana.

U novije vrijeme otvoreno ih je još nekoliko: Brijački salon Marko, BarberShop Leon, Best Time i Gentlemen barber shop.

Spomenuta poklonjena stolica, koja datira u zadnju četvrtinu 19. stoljeća, mogla je služiti kao stomatološka stolica, stolica za tetoviranje ili kao brijačka stolica. Kožno sjedalo može se okretati jer je dvostrano, pri čemu se pazilo na higijenu svake mušterije, rješavajući se ošišanih dlaka i kose jednim okretom. Tu je i naslon za glavu koji se može podizati i spuštati.

Po Bricinim riječima, provenijencija stolice je grad Prelog, a zadnjih nekoliko godina koristila se u Bricinom salonu u Čakovcu.

Stolica je služila dugi niz godina i odslužila svoje, a u muzej na svoje zadnje prebivalište donosi gotovo stoljeće i pol upijanih muških priča koje će stolica vjerojatno ipak zadržati za sebe.

Piše: Maša Hrustek Sobočan


Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije