ČAKOVEC

REZULTAT RADA I EDUKACIJE Međimurci prvi po smanjenju broja djece stradale u prometu

Policijska uprava međimurska, u suradnji s Autoklubom Čakovec, Gradom Čakovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije danas je od 10 do 12 sati provodila preventivnu akciju “Poštujte naše znakove” čiji je cilj bio educirati prvašiće o sigurnom kretanju prometnicama

Preventivna akcija provela se uz prometno-preventivnu akciju Autokluba Čakovec “Sigurno u školu s HAK-om” te uz projekt “Naj-akcija” koordinacijskog odbora “Grad Čakovec – Prijatelj djece”.

Edukacijom i predanim radom smanjili broj stradale djece u prometu

Kako je navela Darinka Tompoš, predsjednica Skupštine Autokluba Čakovec, ova se akcija provodi 35 godina u Međimurju i vezana je uz prvi dan škole. “Cilj je djecu podsjetiti na pravila za sigurno ponašanje u prometu koja su već naučila u vrtiću. Na pripremljenom su poligonu zajedno s našim stručnim suradnicima prošli kroz osnovna pravila u prometu koja su zatim ponovili i na čakovečkim cestama. Sve to radimo kako bismo povećali sigurnost djece u prometu, a isto tako smanjili broj djece stradalnika u prometu. Zbog edukacije i zajedničkog dugotrajnog rada, Međimurje je predvodnik u Hrvatskoj po broju smanjenja djece stradalnika u prometu”, rekla je Darinka Tompoš.

Padovi s bicikla i romobila sve učestaliji

Preko 190 prvašića s područja Grada Čakovca prije edukacije zaprimilo je reflektirajuće prsluke i torbice, a kako kaže Alenka Hošnjak, voditeljica poslova Prometne policije u PUM-u, na međimurske ceste ove je školske godine izašlo 1122 prvašića te će svima biti podijeljeni reflektirajući prsluci i torbice, ali i edukativni materijali kako bi se povećala njihova sigurnost u prometu.

“Ove godine već je stradalo 15 djece na međimurskim prometnicama. Njih 13 je prošlo s lakšim ozljedama, a dvoje s teškim. Ove godine vidimo i povećanje trenda nezgoda s biciklima i romobilima, odnosno osobnim prijevoznim sredstvima kojima djeca do 14 godina ne bi ni smjela upravljati. Stoga pozivam djecu i roditelje na polaganje ispita za vozače bicikla kako bi djeca bila što sigurnija u prometu, ali i da roditelji djecu upute kako na najsigurniji način stignu do škole”, rekla je Alenka Hošnjak.

Edukacija, ali i zabava

Gradonačelnika Grada Čakovca Ljerka Cividini te zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec pozvali su djecu, roditelje i sve sudionike u prometu na oprez te na poštivanje pravila kako bi se smanjile opasne situacije, ali i gubitak života na međimurskim prometnicama.

Tijekom preventivne akcije profesorica Graditeljske škole Čakovec, Tanja Karas, s učenicima škole održala je likovnu radionicu za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec na temu sigurnosti u prometu.

Likovni radovi će se naknadno izložiti u prostorijama Policijske uprave međimurske. Nakon završene edukacije, djecu su zabavljale i animirale maskote zebre (“Prugi”), dok je Autoklub Čakovec za ovu priliku osigurao okrjepu za svakog sudionika akcije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije