KORISNO PREDAVANJE

HODOŠAN Policajci održali predavanje o nasilju među mladima

U ponedjeljak, 16. rujna 2024. godine u Osnovnoj školi Hodošan kontakt policajci Policijske postaje Prelog održali su predavanje učenicima 5-ih i 6-ih razreda na temu „Nasilje među djecom i mladima - vršnjačko nasilje“

Učenici su informirani o oblicima nasilja koja se najčešće pojavljuju među djecom i mladima, od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba.

Posebice im je prezentirano nasilništvo tzv. “bullying”, gdje se radi o obliku agresivnog ponašanja koje obično traje duže vrijeme i gdje je nasilje usmjereno na istu osobu od jednog ili više učenika (jači spram slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

Isto tako učenici su upoznati i s oblicima nasilja među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta tzv. “cyberbullying”, što podrazumijeva korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete, a obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija.

Za razliku od klasičnog nasilja, koje se događa tijekom dana kada su djeca zajedno, elektroničko nasilje može se događati stalno, kad god djeca imaju pristup internetu, a mogućnosti obrane su minimalne.

Djeci su na njima primjeren način obrazložene pojedine situacije u kojima je dijete izloženo napadu drugog djeteta ili grupe djece putem interneta ili mobilnog telefona, gdje u većini slučajeva počinitelji nasilja i žrtve nasilja mogu biti maloljetnici (kreiranje stranica na internetu koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun školskih vršnjaka,širenje nasilnih i uvredljivih komentara ,vrijeđanje i dr.).

Svim prisutni učenici ujedno su od strane kontakt policajaca educirani i upoznati sa zakonskim odredbama koje se odnose na sigurno sudjelovanje biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom ( električni romobil ) u prometu.

Na kraju predavanja svim prisutnim učenicima podijeljene su brošure Policijske uprave međimurske „Zajedno do veće sigurnosti“, „Nasilje u školi i dr..“ kao i promotivni materijali u vidu raznih reflektirajućih privjesaka, maramica za naočale, kemijskih olovki pribavljenih iz sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije