URUŠIO SE ZID VATROGASNOG DOMA

TRNOVEC Sreća u nesreći je što nema žrtava!

Bila je topla, kasnoljetna noć na srijedu, 4. rujna

Odjednom, oko 2.30, prolomio se tresak. Srušio se dio zida, to jest zidne kupole vatrogasnog doma DVD-a Trnovec. Krš je u trenu prekrio prostor između objekta i ograde postavljene zbog radova. Dio cigli odletio je i na cestu!

Važno je odmah istaknuti kako je u danima koji su prethodili incidentu, u sklopu opsežne obnove doma, uklonjena krovna konstrukcija iznad starog dijela doma. Zid je tako ostao bez krovišta koje ga je očito desetljećima držalo. A je li bio kako fiksiran, to je pitanje za struku…

Krešimir Logožar, predsjednik DVD-a Trnovec, kao i mjesnog odbora, živi odmah pokraj.

– Dogodilo se to usred noći i probudilo nas. Odmah smo krenuli s akcijom čišćenja jer je dio cigli odletio na cestu i ugrozio promet. Znali smo da neće biti dobro kad se dirne stari dom, ali ovo je ispalo gore od očekivanog. Dobro je što nema žrtava! – ispričao nam je kasnije toga dana Logožar te dodao kako on ne upire prstom ni u koga.

Iz doba kraljeva

Polovicom srpnja, uoči početka obnove, s njim smo obišli vatrogasni dom, prošli sve prostorije. Tada nam je kazao kako je DVD Trnovec osnovan 1922. godine. Stari dio doma, a to je njegov veći dio, sagrađen je do kraja toga desetljeća – dakle za vladavine kralja Aleksandra!

Vatrogasci su nedavno vlasništvo nad domom, na rok od pet godina, prenijeli na Općinu Nedelišće. To je omogućilo izravno ulaganje Općine, tj. početak nužne obnove (usporedno je počela i obnova sportskog doma).

Načelnik Nikola Novak nam je nakon incidenta kazao kako isprva nisu planirali obnovu krovišta. Naime, novi crijep postavljen je 2018. godine. No kad su počeli radovi i kad je otvoreno “gore”, vidjeli su da su grede trule.

– Zato smo i počeli obnovu doma, jer smo znali da je u lošem stanju. Ta nadogradnja, zidna kupola, urušila se nakon što je otvoren krov. Prije početka radova nije se ni moglo znati kako izgleda iznutra. Sad vidimo kakvi su stvarno zidovi. Tanki su, bez veziva, na mjestima djeluje kao suha gradnja. Dobro da nitko nije stradao – kaže.

Istoga jutra sazvan je sastanak i akteri su se usuglasili – dom će srušiti do temelja, ali ne čitav. Za odstrel je njegov stari dio iz doba kraljeva, dok je garaža desno novije gradnje, s nje nije ni uklanjano krovište.

Još stariji dom

– Ne želim to imati na duši. Uz to što se urušio gornji dio zida, on je dolje napuknuo. Stoga idemo u rušenje starog dijela doma – pojašnjava načelnik.

– Nema druge, slažemo se, bolje je taj dio srušiti, jer bole pehaju, hujše je – slaže se Logožar.

Općini je baš toga dana “sjeo” novac kojim obnovu sufinancira Ministarstvo graditeljstva. Odmah je iskočilo pitanje što će sad biti s tim novcem. Zaključeno je da, unatoč novim okolnostima i rušenju dobrog dijela doma, neće ići u novi projekt.

Srušit će što treba, ali će potom na istom mjestu podići novi objekt u istim gabaritima; tako će i zadržati novac od ministarstva. Šaljivdžije starog kova rekle bi: “Napravit ćemo još stariji dom!”

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3620

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije