zrinski art festival

FOTO U Muzeju Međimurja Čakovec otvoren deveti Zrinski art festival

Ovogodišnji Zrinski Art festival uhvatio se u koštac s vrlo bitnom, no ujedno i iznimno delikatnom temom - femicidom

Poveći broj posjetitelja nazočio je u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec – u petak, 6. rujna – svečanom otvorenju, devetog Zrinski art Festivala, koji je u međuvremenu postao tradicionalna kulturna manifestacija, prepoznatljiva daleko izvan uskih lokalnih okvira.

Ovogodišnja tema Festivala je FEMICID, sve aktualniji i u javnom prostoru sve prisutniji fenomen. Na otvorenju su govorili ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, kustosica izložbe i likovna kritičarka Branka Hlevnjak, umjetnički direktor Festivala Damir Klaić-Ključ, istraživački novinar Tomislav Novak te gradska vijećnica i predsjednica Upravnog vijeća MMČ-a Karolina Juzbašić.

Ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan se ukratko osvrnula na fenomen femicida, naglasivši: „Ovogodišnji Zrinski Art festival uhvatio se u koštac s vrlo bitnom, no ujedno i iznimno delikatnom temom – femicidom. Definicija kaže da je femicid ili feminicid zločin iz mržnje nad osobama ženskog spola motiviran spolom žrtve. Prema Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova femicid u Hrvatskoj je u rastu u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane bivših ili sadašnjih intimnih partnera.

Zrinski Art Festival kao urbani vid umjetničkog izražavanja za svoj glavni cilj ima kroz društveno angažiranu umjetnost potaknuti javnost na uočavanje prikrivenih problema unutar suvremenog društva, problema koji svjesno ili nesvjesno ostaju ignorirani, a čijim osvještavanjem možemo educirati publiku te takve probleme prevenirati. Umjetnička prezentacija ovako teških tema nikad nije jednostavna niti uvijek oku ugodna, no svjesno angažirana umjetnost ne crpi svoje korijene u estetici i larpurlatizmu već iz art bunta i konceptualnog naturalizma. Vizualni šok jedini je pravi pristup ovakvim temama i jedini poticaj da se problematika osvijesti i počne rješavati. Umjetnici koji su se drznuli zagrepsti ovu nelagodnu tematiku i koji se predstavljaju na ovogodišnjoj izložbi su: Sandra Požun, Ivana Mrčela, Nikolina Mekovec i Damir Klaić, a uz njih kompletnu statistiku femicida za Međimursku županiju istražio je i popisao novinar Tomislav Novak. Svaki istup protiv nepravde čin je svojevrsnog heroizma pa tako čestitke svima angažiranima na ovogodišnjoj izložbi“, kazala je Hrustek Sobočan.

Kustosica izložbe i likovna kritičarka Branka Hlevnjak u predgovoru izložbe napisala je: „Kako osvijestiti problem teškog kaznenog djela, ubojstva u kojem su žrtve žene, dojučerašnje prijateljice, supruge, majke pomahnitalih muškaraca? Žrtve obiteljskog nasilja. Kako preventivno osvijestiti djevojke koje biraju svoje partnere, ukazati im na pravo izbora? U Hrvatskoj on postoji! Ili u slučaju braka pravo na rastavu u što ranijem periodu, kada dožive prvi udarac svoga mučitelja. Ova izložba nastoji ukazati na činjenicu da je femicid posljedica poremećenog odnosa u obitelji“.

U istom tonu, otvorenju ovog emocionalno vrlo teškog izložbenog postava, popratili su i Damir Klaić-Ključ, Tomislav Novak, koji je napisao popratni tekst o fenomenu femicida s potresnim statističkim podacima o ubojstvima žena na području Hrvatske, te Karolina Juzbašić, koja je naglasila pozitivnu spregu umjetnosti i novinarstva u osvješćivanju femicida kao suvremenog zla od kojeg nije pošteđena ni jedna država na svijetu.

Kulturni program održan je u organizaciji Plesnog studija Teuta, a autorstvo umjetničkih fotografija na temu femicida potpisuje Sandra Požun. Postav se može razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec do 3. studenoga 2024. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije