AKTUALNO

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA Nije sav teret na roditeljima, ali je velik

Od povratka u školu pomalo strepe svi, i djeca i roditelji. Učenicima povratak teško pada nakon ljetnog odmora, a roditeljima, osim novih briga, tu su i one financijske

Odlukom Vlade RH i ove godine osnovnoškolci imaju pravo na besplatne udžbenike i obroke, a neki će imati financirane i druge obrazovne materijale.

To su oni osnovnoškolci, ali i srednjoškolci za čije je članove kućanstva do kraja kolovoza utvrđeno da su korisnci zajamčene minimalne naknade, zatim oni koji su članovi kućanstva osobe koja je do kraja kolovoza utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, koji su članovi kućanstva osobe koja je do kraja kolovoza utvrđena kao korisnik novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata i oni koji sudjeluju u provedbi Eksperimentalnoga programa ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja’. Radne materijale, ili barem dio, za učenike osnovnih škola platit će pojedine jedinice lokalne samouprave. Većina međimurskih općina i gradova se uključila u to. Primjerice, Grad Čakovec iznosom od 40 do 80 eura financira nabavku drugih obrazovnih materijala za svoje učenike.

Općina Strahoninec će u punom iznosu financirati troškove nabavke drugih obrazovnih materijala; radnih bilježnica, likovne mape, setove za tehničku kulturu, učenicima osnovnih škola koji imaju prebivalište na području općine.

Općina Nedelišće će također sufinancirati druge obrazovne materijale za učenike osnovnih i srednjih škola s prebivalištem na području općine Nedelišće u iznosu od 50 odnosno 70 eura. Osim udžbenika i radnih materijala potrebna je i „dodatna oprema”, torba, pernica, bilježnice, pribor. Cijene variraju, no uzmimo da je prosječna cijena prosječne torbe četrdesetak eura, za desetak bilježnica, omote, opremu za likovni, olovke, kemijske, gumice, šestar, trokut treba najmanje još pedesetak eura.

Svaki roditelj koji je već obavio kupnju svjedoči tome da su cijene u odnosu na prošlu godinu znatno više, što znači veći trošak. Tu je još i oprema za Tjelesni odgoj, a tko može osvježit će svom školarcu garderobu. Velik izazov za roditelje koji nemaju drugog izbora nego osigurati svom školarcu ono što mu treba za novu školsku godinu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3619

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije