COVID-19

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Ima li oboljelih od korone u Međimurju?

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vidljivo je da je broj oboljelih od COVID-a-19 u blagom porastu

 U prvom dijelu godine prosječno je od te bolesti obolijevalo tridesetak osoba mjesečno. Najviše u siječnju, njih 141, a najmanje u svibnju kada je evidentiran tek jedan oboljeli. U srpnju i kolovozu bilježi se blago povećanje. Tako je Zavod u srpnju evidentirao 53, a u kolovozu 40 oboljelih osoba.


– Trenutna sedmodnevna incidencija COVID-a-19 je četiri oboljela na sto tisuća stanovnika, dok je četrnaestodnevna incidencija 14 oboljelih na sto tisuća stanovnika. Uglavnom su blaže kliničke slike bolesti, pojedinačno se bilježe hospitalizacije s težom kliničkom slikom starijih osoba s pridruženim kroničnim bolestima, odgovara nam rukovoditeljica Djelatnosti epidemiologije Višnja Smilović.

Dodaje da se osobe i dalje mogu cijepiti protiv COVID-a-19 u Djelatnosti za epidemiologiju svaki petak od 12 do 14 sati. Dodaje da će sredinom rujna primiti novu pošiljku cjepiva, s novim sojem virusa SARS COV-2- JN1 pa preporučuje da se osobe koje se žele cijepiti prvo telefonski informiraju o terminu cijepljenja. I dalje se preporučuje cijepljenje starijim osoba s kroničnim bolestima i imunokompromitiranim osobama.
Ljetne viroze


Tijekom toplih, ljetnih mjeseci u Međimurju su se pojavile neke druge zarazne bolesti. Tako je tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza u Zavodu zabilježeno povećanje broja oboljelih od bolesti koje se prenose u direktnom ili indirektnom kontaktu osoba i površina te putem hrane i vode. Uz to bilježe i grupno salmonelozno trovanje hranom osoba koje su se zarazile izvan naše županije.


– Za prijavljene zarazne bolesti provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe, što se naročito odnosi na obitelji u kojima su se javila grupiranja oboljenja, pojašnjava Smilović.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3619

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije