počela berba

VIDEO Zbog vrućeg ljeta: U međimurskim vinogradima nikad ranija berba

Nemaju ni radne snage - 'težaka' je u vinogradu sve teže pronaći

U međimurskim vinogradima nikad ranija berba. Zbog vrućeg ljeta grožđe ranije dozrijeva pa ovih dana počinje berba sorti poput pinota i muškata. Nakon što su se prijašnjih godina borili s brojnim nepogodama, ova bi vinogradarska godina napokon mogla biti povoljna, piše HRT.

Obitelj Cmrečnjak tako ranu berbu već dugo ne pamti. Ljeto je bilo vruće, isprekidano olujama – što je potaknulo vegetaciju vinove loze.

-Mi smo počeli s berbom s muškatom otonelom koji, ako mu padne šećer, nije dobro, i temperature su dosta visoke, pjenušac – pinot crni, sve to krećemo, govori nam Marko Cmrečnjak iz Svetog Urbana.

Rana je berba, pitamo ga sjeća li se nečeg sličnog.

-Baš i ne, mislim da je 2003. bilo nešto slično, ali ni stariji se ne sjećaju, kaže.

Zbog oluja, veće štete u Gornjem Međimurju nije bilo. Tuča je djelomično uništila vinograde na takozvanim “mikrolokacijama”.

-Srećom, godinama nas jako dobro zaobilazi, ima nekih sitnih, male tuče, nije bilo groznoga, bilo je i mraza i tu smo pošteđeni, ali opet manje je nešto grožđa zbog žutice, pa mu raste cijena, kaže David Štampar iz Svetog Urbana.

Na kraju kolovoza, kao i početkom rujna, mjeri se tridesetak Celzijevih stupnjeva. To baš nije idealno za ove rane sorte poput sovignona ili muškata – ali izbora nemaju.

-Krećemo u berbe drugi tjedan, vremenske prilike su takve kakve jesu, beremo pinot, muškat i sauvignon. Budući da su temperature visoke, dio ćemo pobrati strojno, a dio ručno, prilagođavamo se uvjetima, kaže Robert Horvat iz Svetog Urbana.

Glavobolje im zadaju i bolesti. Sjever Hrvatske i dalje ima velikih problema sa žuticom vinove loze. Iako se suzbija, problem su zapušteni vinogradi. A tu je i eska, koja izaziva sušenje čokota, javlja HRT.

-Borimo se koliko možemo protiv te opake bolesti, kako se temperatura mijenja, kao da je nešto manje žutice, ali borimo se i s eskom i ona nam zadaje velike probleme.”

Nemaju ni radne snage – “težaka” je u vinogradu sve teže pronaći.

-Berači su svake godine problem, uvijek se nađe ekipe koja ode u berbu, ali sve teže, dosta i strojno beremo i pomažemo si, teže terene moramo ručno, kaže Marko Cmrečnjak.

No godina će napokon biti dobra i rodna – baš onakva kakvu su vinogradari hrvatskog sjevera priželjkivali.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije