VOLE SE DRUŽITI

ROŠTILJ I DRUŽENJE Uz sjenicu sve o Črečinćanima 

Nećete možda vjerovati, ali u Črečanu složni mještani obilježavaju godišnjicu gradnje sjenice u prolazu između trgovine (zadruge!) i društvenog doma

Tako su u subotu, 17. kolovoza održali sad već tradicionalno druženje uz roštilj.

U tijeku je bio i Dan Macinca, njihovih prvih susjeda, čiju bi manifestaciju zasigurno pohodili u velikom broju. No kažu kako su Macinčari “zeznuli” jer je njihov dan dva dana ranije, na Veliku Gospu…

Kako god bilo, dan je bio savršen, možda i prevruć, a pripreme su počele već prije podneva. U akciju su krenuli Ivica Kostel i lovac Branko Ribarić. Uz asistenciju Karla Florijanića, najmlađeg člana neformalne udruge Sjenica, ogulili su krumpir za prilog koji je donio Ribarić.

Inače, Kostel je prvi susjed i, kažu, dobri duh ove sjenice. Zalijeva cvijeće na njoj, a poznat je po tome što nikad ne pije alkohol, već u zadrugi uzme sokić.

Potom su na scenu stupili majstori roštilja, a ispečene delicije pokazali su nam Neno Vrbat, rođeni Črečinčar iz Australije, i Franjo Florijanić koji nakon transfera iz susjednog Gornjeg Hrašćana još čeka trajnu vizu kao črečanski zet.

Predsjednica mjesnog odbora Anđelka Horvat nam je ispričala kako je tekla gradnja ove sjenice koja ima sve – stol, klupice, rasvjetu, koš za smeće, otvarač, radio, sat… i zašto je ona mještanima tako važna.

Kako je počelo…

– Općina nam je dala opločnike, ali onda je to jedna osoba, svi znaju tko, proglasila “prostorom za pijance”. Općina je odustala, ali su brojni mještani, donatori i naši prijatelji iz okolnih sela dali novac i materijal da ju uredimo. Ona je prostor za druženje za sve nas i odlična hladovina kad se nešto događa u domu. Svake godine obilježavamo njezinu gradnju – kazala nam je Anđelka Horvat.

Dodala je kako uskoro, na jesen ili u proljeće, počinje uređenje Sportsko-rekreacijskog centra Josip Vrhovski! Nalazit će se upravo iza doma i zadruge, Črečinčari će dobiti šetnice i igrališta.

Kako je večer odmicala, tako je mještane iznenadila jedna osoba, župan Matija Posavec. Stigao je spontano, čuvši za ovo događanje u Macincu. Odmah je dobio kupicu u ruku, pitao tko je tu glavni i shvatio da su to žene. Popio je gemišt s nogu i od njih saznao kako Črečan diše.

Odmah su mu kazale što ih najviše žulja, a to je onemogućen prilaz najljepšem što selo ima. Riječ je, naravno, o črečanskom ribnjaku koji je koncesionar ogradio te više onuda ne mogu ni prošetati. Župan je to primio na znanje i rekao da će pratiti situaciju i vidjeti može li kako pomoći.

Nakon njega ukazao se i načelnik Nedelišća Nikola Novak. Sjeo je, podružio se te je i on čuo sve detalje i iznio im dinamiku gradnje SRC-a.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3618

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije