KRIŽOVEC

GDJE JE NESTAO? Brata Bukše nema, a bicikl mu je tu!

Jake snage traže nestalog Rudolfa Frančića, a brat Marijan smatra da u fokusu ne bi trebala biti rijeka...

Sve smo pregledali, pet puta pretresli kuću i grunt. Cijele dane ga tražim, prošli smo okolicu, napuštene kuće u susjedstvu, čak i u zdence pogledali. Hodam po gruntu, gledam hoće li se Bukša odnekud pojaviti i razmišljam gdje je mogao završiti.

Njega nema, a bicikl bez kojega nikad nije išao od kuće je tu – ispričao nam je tužna glasa Marijan Frančić iz Murskog Središća.

Zatekli smo ga u petak, 23. kolovoza na njegovoj domovini u Križovcu. Ovdje je ostao živjeti stariji brat Rudolf Frančić zvani Bukša, rođen 1957. godine. Rudolf je posljednji put viđen četiri dana ranije, 19. kolovoza. Živi sam, stari je dečko, a brat Marijan ga obiđe jednom tjedno.

– Bio sam ovdje dan ranije, u nedjelju. Nisam ga zatekao, ali viđen je u selu još dan poslije, u ponedjeljak. Vidjela ga je susjeda, a vidjeli su ga još neki na biciklu. Očito se u ponedjeljak i vratio kući jer je bicikl ovdje – ispričao nam je Marijan Frančić sve što zna.

Potražni psi i dronovi

No tada se njegovu bratu gubi svaki trag. Prvi je to primijetio susjed po vrtovima. Dobri su si, on se svaki dan “zalukne” i mahne mu jer kad je kod kuće Rudolf uvijek sjedi na stolcu pred ulazom.

– Susjed je primijetio da ga nema dan – dva i nazvao me. Došao sam i u dvorištu pronašao prevrnuti bicikl. Osim toga, čudno mi je bilo što je teški željezni lavor nasred dvora, vjetar ga ne bi mogao odnijeti. Tako smo u srijedu počeli tražiti, nismo iste sekunde zvali policiju. Mislili smo da je možda nekome otišao pomoći pa smo se raspitali u okolici. Ima malu mirovinu pa ode kopati krumpir ljudima ili im pokosi – kaže.

No njihova potraga nije uspjela te je o svemu obaviještena policija i krenula je službena potraga. Na terenu su u danima koji su slijedili bili policajci, vatrogasci i gorska služba spašavanja, korišteni su potražni psi, dronovi i čamci.

– Nikud puno ne odlazi. Do dućana, kolegi na vrt, ponekad do mene na kavu i povremeno u ribičiju na Muru. Uvijek ide biciklom jer ga boli ozlijeđena kralježnica. Ribička mjesta su udaljena nekih 800 metara, ali ne ide pješke. Odveze se i bicikl spusti u koprive – opisuje Marijan navike nestalog brata Rudolfa.

Ozlijeđena kralježnica

Radio je u lendavskoj Nafti te potom na javnim radovima, a bio je i na ratištu. Kralježnicu je ozlijedio pavši sa stabla bora.

Potražne snage usredotočile su se na obližnju, hirovitu rijeku, kao i uvijek kad nestane netko s murske magistrale. No ne valja skretati pogled ni s drugih lokacija. Sve je moguće pa je pojas u kojem traže širok.

Naime, brat Marijan kaže kako su Rudolfove čizme na gruntu, a nedostaju niske maskirne tenisice. S njima ne odlazi na Muru, kao ni bez bicikla, te nije baš uvjeren da je brat nestao na rijeci.

Susjedi isto zdvajaju nad njegovom sudbinom. Zatekli smo Josipa Jezernika i Stjepana Goričanca:

– Ništa ne znamo, Bukša isto živi sam kao i ja. Puno nas je samih u Križovcu – kazao nam je Goričanec.

– Sve bitno su pretražili, zavirili su i u onu pelnicu u blizini. Uvijek je biciklom išao, a ovaj put nije – dodao je Jezernik. Spomenuli su i kako im je velika voda skelu odnijela do Novakovca te sada rade drugu.

Posjetili smo na kraju i mjesto gdje je bila skela te nam je jedan mještanin kazao kako Bukša nije često dolazio ovamo. Radije je odlazio na Verk koji se nalazi uzvodno. Gdje je Rudolf Frančić – Bukša?

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3618

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije