MEĐIMURSKI VATROGASCI

SVAKA IM ČAST Kada Hrvatska zove u pomoć, međimurski se vatrogasci spremno odazovu

Velike požare, koji svake godine sve više ugrožavaju ljude, životinje, okoliš i imovinu na hrvatskim otocima i priobalju, ove su godine gasili vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa tako i iz Međimurja

Oko 40 vatrogasaca, što dobrovoljaca, što profesionalaca, ovog je ljeta iz Međimurja putovalo na priobalje, ne znajući što ih čeka, kolika je ozbiljnost situacije i koje opasnosti vrebaju na području zahvaćenom požarom.

Nesebično su se čak odricali godišnjih odmora, davali su svoje vrijeme i znanje plemenitom cilju – očuvanju ljudskih života i prirode. 

15 vatrogasaca pomagalo je gasiti veliku vatrenu stihiju

Prema podacima koje smo dobili od zapovjednika Vatrogasne zajednice Međimurske županije Roberta Meglića, na izvanrednu dislokaciju, za vrijeme trajanja najvećih požara, u Splitsko-dalmatinsku županiju i mjesto Tučepi 1. kolovoza upućeno je 15 vatrogasaca iz svih krajeva Međimurja s dva kombi vozila i dvije autocisterne.

Vatrogasci su se vratili 3. kolovoza. “Puno više ih je htjelo ići gasiti požare na priobalje, no zapovijed je došla iz Hrvatske vatrogasne zajednice i morali smo poslati samo 15 vatrogasaca. Možda se zato i mnogi danas malo ljute na mene, jer naši vatrogasci uvijek žele pomoći”, rekao je zapovjednik Meglić. 

O lipnja u Bolu na Braču

No cijelog ljeta traju i redovne dislokacije naših vatrogasaca. Ove godine prvi put se šalju vatrogasci na Brač, dok je to prethodnih godina bio Ugljan.

“U četvrtak kreće šesta smjena s četiri vatrogasca na otok Brač, u mjesto Bol. Naši vatrogasci dislocirani su na Braču od 20. lipnja ove godine s kombi vozilom JVP-a Čakovec, a izmjenjuju se svakih 15 dana koliko traje jedna smjena. Dosad je na redovnoj dislokaciji u Bolu na Braču bilo 20 vatrogasaca iz Međimurja.

U stalnom sam kontaktu sa zapovjednikom iz Bola, Stipom Marinkovićem koji pak ima samo riječi hvale za naše vatrogasce. Stipe mi je već za prvu smjenu rekao da su najbolji od najboljih, što govori kako su zadovoljni radom naših članova, radišnih Međimuraca”, otkrio nam je Meglić.

Protupožarna naknada od 36 eura po danu

Nas je zanimalo dobivaju li vatrogasci kakvu naknadu za svoje vrijeme, rad, odvojenost od obitelji, za riskiranje života…

“Da, dobivaju punu dnevnu protupožarnu naknadu u visini od 36 eura po danu angažiranja prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini i Planu dislokacije vatrogasnih snaga, tehnike, opreme i sredstava i načinu povrata sredstava za materijalne troškove dislokacije”, kaže zapovjednik. 

Počast poginulim vatrogascima

Nasreću, do sada naši vatrogasci nisu bili ozlijeđeni na intervencijama, no opreza nikada dosta. Sjetimo se samo tragedije iz 2007. godine i poginulih vatrogasaca čiji su se životi ugasili na otoku Kornatu. Upravo će se u petak, 30. kolovoza točno u 15:24 sati u svim vatrogasnim postrojbama na području Međimurske županije formirati postroj vatrogasnih vozila i vatrogasaca u radnim vatrogasnim odorama.

Prije počasnog pozdrava, prigodnim govorom i paljenjem svijeća iskazat će se dužno poštovanje i počast svim poginulim hrvatskim vatrogascima, a posebno stradalim vatrogascima na otocima Kornat i Hvar 2007. godine. Kako bi se iskazala počast tijekom postroja, u 15:25 sati uključit će se zvučni i svjetlosni signali na vozilima u trajanju od 1 minute.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije