Međimurje po broju ovisnika o drogama ispod prosjeka

I u Međimurskoj županiji obilježen je 26. lipnja, Međunarodni dan borbe protiv droga i nezakonitog prometa drogama. U čakovečkoj knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski predstavljena je brošura “Samopouzdanje – temelj mentalnog zdravlja”, koji je izdao Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, autorice psihologinje Berte Bacinger Klobučarić.

Govorilo se o samopouzdanju u funkciji prevencije zloporabe droga. Prema podacima iz 2010. godine, na liječenju je zbog upotrebe droga u Hrvatskoj bilo 7550 osoba, od kojih je 1180 na liječenju bilo prvi put.

Međimurska županija bila je na 11. mjestu sa stopom od 132,4 ukupno liječenih radno aktivnih osoba na 100.000 stanovnika.

I po broju registriranih opijatskih ovisnika Međimurska županija je te 2010. bila, kako je istaknuto, ispod hrvatskog prosjeka sa stopom od 107 registriranih opijatskih ovisnika na 100.000 stanovnika.

Prošle godine u tretmanu Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ-a Međimurske županije bilo je 114 osoba, od kojih 87 ovisnika o opijatima, 23 osoba liječeno je zbog ovisnosti i zlouporabe marihuane, a četiri osobe zbog zlouporabe više vrsta opojnih droga.

Lani su zabilježene i dvije smrti dugogodišnjih ovisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije