PRIČE IZA IMENA

UDRUGA MAXENCA Magdalena Špicar Marciuš: Ime Udruge smo našli u zapisu iz 1077. godine

Jeste li se ikada začudili zbog nečijeg nadimka i zapitali se odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što ono znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljive priče o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Otkrivat ćemo skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te se više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Udruga žena, ali i s muškim pomagačima

U subotu, 17. kolovoza posjetili smo izložbu o 20 godina dugom radu Udruge Maxenca iz Macinca koju su organizirale njezine članice. Na izložbi smo sreli i predsjednicu Udruge Magdalenu Špicar Marciuš s kojom smo pričali o povijesti udruge, ali i njezinom nazivu.

“Udruga žena Macinec bila je zapravo prva udruga na području Općine Nedelišće. Kako su se naš rad i aktivnosti širile, tako su se udruzi priključili i naši muževi. Svugdje gdje smo mi bile, bili su i naši muški članovi, no onda je bilo nepravedno da se udruga zove Udruga žena Macinec. Htjeli smo uključiti sve pa smo se preimenovali 2017. godine u Udruga Maxenca”, otkrila nam je Magdalena.

Maxentia, Maksencija i Maxenca

No odakle naziv Maxenca? Vrlo je neobičan i zanimljiv. “Maxenca je naš podomaćeni izraz za naziv rimskog uporišta koje je od 1. do 7. stoljeća postojalo na području Macinca i zvalo se Maxentia. A prvi pisani trag o Macincu dolazi nam čak iz 1077. godine kada se naselje zvalo Maksencija”, objasnila nam je Magdalena povezanost povijesti mjesta i aktivnosti Udruge, koja je i prije nekoliko godina uredila park u Macincu istog imena – Maxenca. Osim što Udruga aktivno okuplja zajednicu i razvija društveni život mjesta, ona čuva samu povijest naselja – bravo!

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije