OPASNI KUKCI

OPASNOST VREBA Ovog ljeta nikad više intervencija u uklanjanju gnijezda – stršljenima godi vruće i sušno vrijeme

U nesnosnim vrućinama i toplotnim valovima koji su zavladali ovog ljeta posebno uživaju stršljeni

U nesnosnim vrućinama i toplotnim valovima koji su zavladali ovog ljeta posebno uživaju stršljeni. Toplo i suho vrijeme im godi, a intervencije u uklanjanju gnijezda te ubodi ovih, za neke opasnih, kukaca rastu. Mnogi regionalni mediji diljem Hrvatske pišu o nikad više intervencija zbog uboda, ali i zbog uklanjanja gnijezda iz neposredne blizine čovjeka.

Pune ruke posla

Bioinstitut d.o.o. za usluge u zdravstvu i veterinarstvu iz Čakovca posjeduje licencu za uklanjanje stršljenovih gnijezda. Kako smo saznali iz Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, ove godine su preplavljeni pozivima za uklanjanje gnijezda upravo zbog toplog vremena i izostanka kiše. Intervenirali su i u Sivici, gdje je mještani jedva izbjegao smrt zbog uboda stršljena. S ovim se kukcima ne treba šaliti, kažu. Ako gnijezdo stršljena predstavlja neposrednu opasnost za čovjeka, po pozivu će izaći na teren. Usluga uklanjanja gnijezda naplaćuje se oko 65 EUR, ovisno o zahtjevnosti intervencije.

Opasni azijski stršljeni u Međimurju?

No stršljeni nisu opasni samo za ljude. Kako nam poznati međimurski pčelar Željko Trupković kaže, stršljeni se hrane pčelama i predstavljaju opasnost za kolonije u košnicama. No zbog naših europskih stršljena nije toliko zabrinut koliko zbog agresivnih i invazivnih azijskih stršljena.

“Europski stršljeni postaju agresivni samo ako se osjećaju ugroženo. Ako ih ne dirate, neće vas napasti. No azijski stršljeni su izrazito agresivni i izrazito proždrljivi. Mogu pojesti između 30 i 50 pčela dnevno. Osim toga, prskaju i otrov, čak s udaljenosti 20-30 cm. Ti su se stršljeni pojavili već u Mađarskoj, Austriji i Francuskoj. Kada se uklanja njihovo gnijezdo, licencirani stručnjaci moraju nositi posebno podložena odijela s vizirom jer ti stršljeni mogu prskati otrov u oči. Njihov je ubod opasniji”, rekao nam je Željko.

Ne približavajte se gnijezdima – pozovite stručnjake

Stršljene i ose privlači šećer, ali i miris piva. Ako ste vani i pijete iz limenke ili boce, prije gutljaja obavezno provjerite je li se nešto uvuklo u njih. Vrlo je moguće da je nepozvani gost došao uživati u piću. Ubodi u grlo, vjerojatno najgore mjesto za ubod, nisu toliko rijetki. Ubod stršljena posebno je problematičan jer njihov otrov sadrži histamin koji može uzrokovati teške alergijske reakcije kod nekih ljudi. Za razliku od pčela koje ostavljaju žalac nakon uboda, stršljen može ubosti više puta.

Od uboda se možete zaštiti tako da ostanete mirni kad ih susretnete. Ne približavajte se njihovim gnijezdima. Za tjeranje kukaca možete koristiti sprejeve, ali oni ne garantiraju uspješnost. Ako ste pronašli gnijezdo na tavanu ili u blizini kuće, pozovite stručnjake iz Bioinstituta. Nemojte na vlastitu ruku koristiti vatru ili sprejeve – riskirate uništavanje imovine i potencijalnu smrt.

Od blagih simptoma do šoka i smrti

Blagi simptomi uboda stršljena su crvenilo, blago oticanje i bol, svrbež i mogući osip. Simptomi najčešće traju nekoliko sati, no mogu potrajati i cijeli dan. Alergične osobe mogu pretrpjeti teže simptome poput osipa van mjesta uboda, oticanje kože ili grla, crvenilo kože, kašalj, otežano disanje, stezanje u prsima, zviždanje pri disanju, mučninu, povraćanje, znojenje i šok. Anafilaksija može brzo nastupiti i biti smrtonosna u vrlo kratkom vremenu.

Ako vas ubode stršljen, očistite zahvaćeno područje sapunom i vodom, a zatim na mjesto uboda stavite hladni oblog kako biste ublažili bol i smanjili oticanje. Ako ste ubodeni na ruci ili nozi, podignite je kako biste smanjili oticanje. Ukoliko se pojave teži simptomi, kontaktirajte hitnu pomoć.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije