PROBLEMI U SITNICAMA

DUŠAN ORŠUŠ I MLADEN BOGDAN Smeće se gomila, štakori plaze, a iz kuća teku fekalije

Redakciju Lista Međimurje 12. kolovoza pohodili su Dušan Oršuš i Mladen Bogdan iz Sitnica, žive na istoj parceli

Prvi nam je priču ispričao Dušan Oršuš, koji kaže kako je ogorčen ponašanjem sumještana; riječ je o više susjeda.

– Puštaju fekalije ravno iz kuće van u vrt i jako smrdi. Odbačeno smeće gomila se godinama i plaze štakori. Prijavljujemo to već duže vrijeme, ali nitko ništa ne poduzima. Tu su mi i unuci i bojimo se širenja zaraze. Jako su nemarni u naselju, a ja kupujem mamce za štakore – kazao je Dušan Oršuš.

Na mobitelu je pokazao fotografije za koje kažu kako prikazuju nagomilano smeće u blizini te kako susjedi ispuštaju kanalizaciju iz kuće.

Potom nam je otkrio i da je te subote došlo do incidenta. U tjednu uoči toga dana uzastopce je, kaže, zvao komunalnog redara Dragu Belšea. Tvrdi da mu se ovaj nije javljao, da bi ga povratno nazvao tek u subotu.
Ne dam im za alkohol!

– Ja pak sam radio, idem u vinograde i šume i pomažem ljudima. Zaradim 70 eura. No došao sam kući kad me nazvao redar i ostao bez dnevne zarade. Došavši, vidio sam da su se okupili mještani. Žena Suzana otišla je do njih i samo pitala u čemu je problem. Nasrnuli su i morala je doći policija. No na kraju su alkotestirali nas. Ogorčen sam što nisu alkotestirali njih s dva sanduka piva – kazao nam je i pokazao rezultate alkotesta. On i supruga, potvrđujemo viđeno, nisu bili pod utjecajem alkohola.

– Jako su nemarni u naselju, a ja jako ogorčen. Ne znam kuda i kome se obratiti. Tu mora Zagreb reagirati! A mene ne vole jer im ne dajem novac za alkohol. Djeca moraju živjeti, treba platiti lijekove – zaključuje te u negativnom kontekstu spominje i vodstvo Vijeća mjesnog odbora Sitnice.

Nakon ovog razgovora – a to smo najavili posjetiteljima! – nazvali smo i ostale spomenute aktere. Prvo smo doznali da će upravo Dušan Oršuš sa suprugom odgovarati prekršajno; zato su valjda i alkotestirani.
Naime, nakon gužve koja je nastala u dvorištu Slađana Kalanjoša, zamjenika predsjednika VMO-a Sitnice, policija ih tereti na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U tom je dvorištu krenula vika i galama, a sve vezano uz izlazak komunalnog redara. Dušan Oršuš je, kao što smo spomenuli, time ogorčen i to potkrijepljuje čistim alkotestom.

Priču smo zaokružili pozivom gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku. On je po struci carinik, ali se kod njega informacije ne carine, niti ima dlake na jeziku:

Druga strana

– O Dušanu je riječ? Znam, prije par dana je prijavljen da je “napao” Slađana. Priča je počela dan prije toga, na sjednici Gradskog vijeća. Nije riječ o odlaganju nego o paljenju nagomilanog smeća. Vatrogasci su stalno u Sitnicama pa sam zamolio predsjednika VMO-a Milorada Mihanovića da se ne pali. Drugi dan je njegov zamjenik Slađan rekao Dušanu neka se ne pali pa je “napadnut”. Zvali su mene u pomoć, a ja sam nazvao policiju. Slađan radi u Murs-ekomu i ja vjerujem tim dečkima koji rade kod nas – ispričao nam je.
Potom je zatražio nekoliko minuta za konzultacije s redarom Belšeom te povratno nazvao s dodatnim informacijama:

– Komunalni redar kaže da će upravo Dušana Oršuša kazniti zbog paljevine. Smeće pak se gomila kod izvjesnog Nikole, a još netko treći to noću potpaljuje, za Galaxy. A obraćanje novinarima je valjda dio strategije nakon prijava – rekao nam je gradonačelnik.

Dodaje kako su Sitnice i Hlapičina očišćeni od smeća novcem Fonda za zaštitu okoliša te su postavljene nadzorne kamere. Za fotografije pak kaže kako je pitanje što je na njima i od kad.

No može biti točno i da niču nove divlje deponije, ne bi bilo čudno. Jedno je izvjesno, život u naselju često je nepodnošljiv i nikome nije lako.

Eto, to je to, iznijeli smo sve strane ove priče te je na svakome da donese vlastiti sud.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije