proštenje i slavlje

FOTO Krolovo u Gornjem Mihaljevcu: Svečano uveden novi župnik Filip Jakupec

Novi župnik Filip Jakupec rođen je 11. svibnja 1995. godine

Danas, 20. kolovoza 2024. godine u Župi Sv. Katarine dj. mč. Gornji Mihaljevec slavilo se proštenje Sv. Stjepana kralja (Krolovo). Misu u 11 sati je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš sa zborom župnika iz susjednih župa. Kroz misno slavlje upriličeno je svečano uvođenje novog župnika vlč. lic. theol. Filipa Jakupeca kao upravitelja Župe.

Ceremonija uvođenja novog župnika imala je puno simbolike. Kroz vrlo poučnu propovijed mons. Radoš je pojasnio simboliku upriličenih aktivnosti uvođenja novog župnika, te posebno naglasio da svećenstvo s propovjedaonice ne može iznositi osobne ljudske stavove, već moraju širiti nauk Crkve.

Ustaljeno pravo je da biskup ulazi zadnji kao pastir „stada“, a ovaj puta je pri ulasku u crkvu novi župnik išao pored biskupa što je znak da biskup dolazi i dovodi novoga pastira koji će ovdje ostati, koji će bdjeti i paziti na ovo „stado“. Novi župnik nije odmah pošao za oltar i poljubio ga, nego je stajao ispred oltara. Tu ga je biskup pozdravio i predao mu ključ crkve koji simbolizira da ovdje može vjernicima prenijeri darove koje Bog daje, otključati crkvu i u svako vrijeme držati crkvu otvorenom, držati pristup Bogu otvorenim.

Pri ulasku biskupa i svećenika u crkvu zajedno su zapjevali „Dođi Duše Presveti“, kako bi zazvali Duha svetoga za pomoć u okupljanju vjernika. Nakon što su zazvali Duha Svetoga, biskup je imao molitvu za novoga župnika i tada je župnik pristupio oltaru i iskazao mu počast, poljubio je oltar, poljubio je Krista. Potom se novi župnik poškropio Svetom vodom, izašao je među vjernike i poškropio je njih i crkvu u znak našega krštenja.

Potom je kroz crkvu upriličena mala procesija, kroz tri ključna mjesta, tri ključne tajne života vjere. Prva tajna je naše krštenje, pa je kod male krstionice (škropionice) gdje su se prisjetili na krštenje i kako smo djeca Božja. Druga tajna je ispovijed, pa se procesija pomolila kod ispovjedaonice, dok je župnik sjedio u njoj, to je mjesto susreta neba i zemlje. Treća tajna je Svetohranište, to je mjesto gdje boravi Gospodin.

Pred okupljenim vjernicima novi župnik je ispovjedio vjeru izmolivši molitvu „Vjerovanje“, a potom je obnovio obećanja koja je dao pred biskupom na ređenju. Na kraju je novi župnik sjeo u svoju stolicu da bude učitelj u novoj zajednici.

Potom je služena svečana proštenjska Sveta misa, a prije nego je mons. Radoš okupljenim vjernicima udijelio božji blagoslov, vjernici su Biskupu dar zahvalnosti, a novom župniku dar dobrodošlice.

Po završenoj Svetoj misi vjernike su na glavnoj ulici čekali medenjaci, gvirc i druge prigodne ponude licitara i kramara.

Novi župnik

Vlč. lic. theol. Filip Jakupec rođen je 11. svibnja 1995. godine u Koprivnici. Od malih nogu živi u Pitomači s ocem Ivicom, majkom Marijom i bratom Domagojem gdje je pohađao i osnovnoškolsko obrazovanje. U virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića maturirao je 2014. godine kada upisuje Katolički bogoslovni fakultet i ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.

Dvije godine kasnije nastavlja teološki studij u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana živeći u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Mladu misu svečano je proslavio 28. lipnja u Pitomači.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije