PRIČE IZA IMENA

STUNJARI, VOKEKI I GIZDE Kada se susjedi posebno vole, daju si i posebne nadimke

Jeste li se ikada začudili zbog nečijeg nadimka i zapitali se odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za neko selo ili grad ili pak ulicu? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što ono znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljive priče o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima.

Otkrivat ćemo skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te se više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Humor i susjedi

Susjed je susjedu u nekim slučajevima vuk, a u nekima najbolji prijatelj. Lijepo je biti složan sa susjedima jer je odmah i život lakši, no lijepo je i kada postoji pozitivno uspoređivanje i kompetitivnost, zar ne? A kada se sve to uzme s dozom humora, onda je suživot još bolji.

Humora u međimurskim genima ne nedostaje. Svakodnevno to doživljavamo u komentarima na vijesti iz svih sfera života, ali i privatno, u obiteljskim pričama, dogodovštinama ili pak nadimcima. Da, nadimcima – posebno ako su vezani uz naše prijatelje i susjede.

Na Velku Mešu kod Stunjara, a na Rokovo kod Gizda

Prilikom posjeta Svetoj Mariji i proslavi Velike Gospe, od hodočasnika iz Donje Dubrave, Kotoribe, Donjeg Vidovca i Draškovca saznali smo da za stanovnike Svete Marije susjedna sela zapravo njeguju posebni nadimak, Stunjari, za koji nitko ne zna odakle potječe. Oblikom podsjeća na neko davno zaboravljeno zanimanje ili pak prezime. Naime, nije bilo sasvim neobično da su se stanovnici naselja nazivali po obiteljima s najviše potomaka, poput Hereka iz Ivanovca.

Dok smo s hodočasnicima raspravljali o porijeklu nadimka Stunjari, Svetomarščani su nam pak rekli da i oni imaju posebne nadimke za stanovnike susjednih sela. Draškovčane tako nazivaju Gizde – jer su gizdavi. A stanovnici Donjeg Vidovca su Vokeki. Radi li se ovdje o nadimku izvedenom iz imena ili pak prezimena Vuk (Vokeki bi bili Vukovi potomci) ili pak o nadimku povezanim s mladim vukovima, znali bi samo njegovi stvaratelji koji su živjeli prije stotinu godina, ako ne i više.

Jedan mali nadimak krije cijelu povijest

Poput susjeda koji se vole na poseban način, ova su si susjedna naselja nadjenula posebne, zanimljive i kreativne nadimke iza kojih se kriju brojne, već sada zaboravljene priče i dogodovštine, a sigurni smo da svako naselje u Međimurju ima također jedan, ako ne i više kreativnih nadimaka za svoje susjede. Kako pak vi zovete stanovnike susjednog naselja?

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije