DRAŠKOVEC

UDRUGA PRIJATELJI SV. ROKA Draškovčani za Rokovo izabrali Najpsa Draškovca

Izbor Najpsa Draškovca simpatičan je izbor čiji je cilj jačanje zajedništva mještana, ali i štovanja povijesti i tradicije mjesta

Draškovec je odavna poznat kao mjesto u kojem gotovo svaka obitelj u dvorištu ima barem jednog psa. Kako i ne bi, kad je pas prikazan i u crkvi – na slici iznad glavnog oltara crkve stoji uz nogu svetog Roka. Naime, prema legendi, kada je sveti Rok obolio od kuge i bio protjeran iz grada Piacenza u Italiji, sklonio se u šumu gdje mu je Bog poslao psa da mu dnevno nosi kruh i liječi rane.

Osim što je sveti Rok zaštitnik od zaraznih bolesti, on je i svetac koji čuva pse. Stoga su Draškovčani, točnije Udruga Prijatelji svetog Roka, kao i prošle godine, održali izbor za Najpsa Draškovca. Radi se o simpatičnom izboru čiji je cilj jačanje zajedništva mještana, ali i štovanja povijesti i tradicije mjesta. Na neki način podsjeća i na izložbe pasa te natjecanja u poslušnosti koja su se do prije nekoliko godina održavala za Rokovo.

Zira je Najpas Draškovca 2024.

Prijave su se primale preko maila, a slike prijavljenih pasa s opisom karaktera objavile su se u grupu Draškovec kako bi mještani mogli glasati za svog favorita. “Svi prijavljeni (i neprijavljeni) ‘draškovski pesi’ zaslužuju biti Najpas, jer oni to svakodnevno svakako jesu svoju vlasnicima, svojim obiteljima. No danas su, povodom Rokova, Draškovčani većinom glasova izabrali posebnog Najpsa. A to je Zira, šarmantna jednogodišnja američka akita koja svojim šarenim krznom osvaja srca u Draškovcu. Čestitamo, Zira!”, danas je objavila Udruga.

Zira je prije vlasnice postala Draškovčica

U popodnevnim je satima predsjednik Udruge, Ivica Vadas posjetio vlasnike Veronicu Cenko i Tea Branovića te simpatičnu Ziru i tim im je povodom čestitao na osvojenoj tituli. Uručio im je i posebne nagrade koju su osigurale Turistička zajednica Grada Preloga, Grad Prelog te sama Udruga.

“Zira je moj pas, no ona je postala Draškovčica prije mene. Ja sam se naime prije godinu dana preselila iz Kotoribe u Draškovec, a Zira je službeno dobila draškovsku adresu prije nego što sam ja prijavila svoju novu adresu. Naša mala Teljica ili Malo Tele, kako ju zovemo, obožava igru s teniskim lopticama i trčkaranje kad je uhvate žute minute. Ona je i pravi gurman što se tiče hrane, poput prave grofice. Zira je i miljenica ulice, a jako voli i djecu”, opisala je Veronica svoju četveronožnu prijateljicu.

Uživaj u novoj tituli, prekrasna Ziro!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije