OPREZNO

PRIPAZITE Porast alergijskih reakcija uzrokovan jesenskim grinjama

Odrasla grinja je najčešće vezana uz staništa koja se sastoje od nakupina suhog granja ili suhe trave

Zadnjih desetak dana Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije zaprimio je velik broj poziva s područja pulskog priobalja od Fažane do Medulina koji se odnose na kožne alergijske reakcije prouzročene, najvjerojatnije, jesenjom grinjom Trombicula autumnalis, prenosi Regional Express.

Ova grinja je u zadnjih petnaestak godina u ovo doba godine pri visokim temperaturama, a vezano uz određena staništa, prisutna u većem ili manjem broju, što rezultira alergijskim kožnim reakcijama osjetljivih osoba.

Odrasla grinja je najčešće vezana uz staništa koja se sastoje od nakupina suhog granja ili suhe trave.

Nakon prezimljavanja u zemlji i zaštićenim mjestima, ženke započinju aktivnost kada temperature dostignu 15°C i izlegu do 15 jajašaca dnevno u vlažno tlo.

Ličinke formiraju skupine koje se zadržavaju u zemlji, gustoj vegetaciji ili niskom grmlju, gdje čekaju budućeg domaćina. Razvojni ciklus traje 50 do 70 dana, a odrasla ženka grinje živi oko godinu dana i ne napada ljude.

Ličinke su mikroskopski sitne te ih se ne može primijetiti kada se zakače na potencijalnu žrtvu. Može proteći i do 24 sata do pojave prvih kožnih reakcija na aktivnosti grinje tijekom hranjenja, piše Index.hr

Stanište odrasle grinje najčešće predstavlja suha trava, korov, suho granje i druga slična mjesta. Jake kožne reakcije izaziva šesteronoga ličinka grinje, veličine oko 220 mikrona. Ličinka se hrani nakon što se “ubuši” pod kožu čovjeka ili toplokrvne životinje stanicama kože razorene probavnim sokovima koje ličinka ispusti prije hranjenja.

Nakon što se nahranila (period do četiri dana), napušta domaćina i u zemlji kroz sljedećih pet-šest tjedana poprima izgled osmonoge nimfe. Nimfe odrastaju hraneći se biljnim sokovima i sitnim kukcima.

Preporuke

Ako se odlazi na mjesta za koje postoji opravdanost sumnje da je infestirano trombikulom, preporučuje se izbjegavanje kretanja kroz visoku travu i grmlje.

Na takvom terenu se preporučuje nositi odjeću čvrstog tkanja i zatvorenu obuću, koristiti zaštitu repelentima na bazi piretroida koji se nanosi na odjeću, a otkriveni dijelovi tijela mogu se zaštititi nanošenjem repelenta kao što je Deet (dietil-m-toluamidom) i sl. Nakon povratka iz spornog područja preporučuje se tuširanje vrućom vodom s primjenom sapuna, a nakon tuširanja jače trljanje ručnikom.

Odjeću za koju se sumnja da je infestirana grinjama mora se prati u vrućoj vodi preko 50°C ili izložiti jakom sunčevom svjetlu. Na površinama za koje je procijenjeno da bi mogle biti izvor infestacije, mogu se provesti i ograničene mjere dezinsekcije.

Ako je do reakcije već došlo, potrebno je uzimati pripravke koji smanjuju kožnu alergijsku reakciju jer se reakcija može nastaviti još neko vrijeme, a to sve u dogovoru s izabranim liječnikom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije