I Međimurci u Berlinu u čast hrvatske državnosti

Bio je to još jedan u nizu uspješnih i vrlo posjećenih prijama u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prijam je organiziralo Veleposlanstvo RH u Njemačkoj uz potporu Grada Dubrovnika kojeg je u Berlinu predstavljao gradonačelnik Andro Vlahušić sa suradnicima. Prijam je organiziran uz značajnu potporu i Nijemaca, jer je proslava, nakon prošlogodišnje održane u zastupništvu Nordrhein-Westfalen, ove godine održana u zastupništvu države Rheinland-Pfalz.

Domaćini prijama su bili veleposlanik dr. Miro Kovač sa suprugom i pukovnik Marijan Paljević, vojni izaslanik obrane RH sa suprugom, te gđa Conrad ispred Zastupništva Rheinlad-Pfalz, koji su na ulazu, uz hrvatski stijeg, dočekali i pozdravili po prilici i slobodnoj procjeni, oko 600 – 700 uzvanika, a tamo su bili i Međimurci.

Svečani prijam u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga, započeo je kratkim govorima. Najprije je govorio dr. Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj, potom i gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić a na kraju i njemački gost i svojevrsni domaćin proslavi, Kurt Beck, premijer države Rheinland-Pfalz.

Svi govornici su na zanimljiv i duhovit način govorili o njemačko-hrvatskim odnosima, dobrim vezama između poslovnih ljudi, tvrtki, običnih ljudi. Naravno, Hrvati su izrazili zahvalnost Njemačkoj i Nijemcima, na svesrdnoj potpori koju su pružali u vrijeme rata te na putu obnove i putu ka Europskoj Uniji.

Gradonačelnik Dubrovnika posebno je zahvalio i Hansu Dietrichu Genscheru koji je, iako u godinama i više ne tako dobrog zdravlja, ispunio obećanje i došao na ovaj rođendaski party u čast hrvatske državnosti. Veleposlanik dr. Kovač je izrazio zadovoljstvo radi velikog broja gostiju te i zahvalnost  na susretljivosti zastupništu savezne  države Rheinland-Pfalz.

O ljepotama Dubrovnika, njegov gradonačelnik nije trošio puno riječi, sve je već poznato i pirom svijeta: Jednostavno, posjetite nas, uvjerite se, rekao je Vlahušić u kratkom govoru.
-Radujem se pozdraviti vaše goste u našem zastupništvu i s vama zajedno proslaviti Dan državnosti Republike Hrvatske koja će uskoro postati i službeni član Europske unije. Čestitam i predstavnicima oružanih snaga RH na jubileju. Velika je radost imati tako dobre odnose i susrete kakve imamo sa Hrvatskom.

Očekujemo da će ti odnosi i veze imati još veće, brojnije oblike, između gospodarstvenika, univerziteta, škola, ljudi. Čestitam srdačno jubilej, vi ste u Njemačkoj uvijek srdačno dobrodošli, radujemo se kad k nama dolazite kao predstavnici vašeg gospodarstva i kao predstavnici vlade i vjerujem kako ćemo u tom pozitivnom smislu i nastaviti našu suradnju. Čestitam jubilej! – rekao je između ostalog, Kurt Beck, premijer Rheinland-Pfalz.

Nakon govora otvoren je buffet i gosti su se narednih sati ugodno družili. Među njima je bilo državnih tajnika poput Cornelie Pieper iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, zastupnika u Bundestagu poput našeg Josipa Juratovića, oko 70 diplomatskih i vojnih predstavnika raznih država među kojima i država susjednih Hrvatskoj, hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika, predstavnika njemačkih i hrvatskih udruženja, organizacija i društava, uglednih pisaca, urednika WDR-a, Deutsche Welle, novinara.

Prijam su snimale i kamere Hrvatske televizije i pratio izvjestitelj Jozo Ćurić. Bilo je to jedno šaroliko njemačko-hrvatsko druženje u čast hrvatske državnosti.

Puno druženja, razgovora i viđenja na prijamu u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u Berlinu koji je ipak potrajao više od protokolom predviđenih dva sata. Znak je to kako je gostima blo i više nego ugodna ova rođendanska zabava na hrvatki način održana u zastupništvu Rheinland Pfalz.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije