SVUGDJE SU

AKTUALNO Hrastove mrežaste stjenice preplavile dvorišta: Jesu li opasne i kako se zaštititi?

U posljednje vrijeme mnogi su građani primijetili povećanu prisutnost hrastovih mrežastih stjenica, sitnih insekata koji se sve češće nalaze na koži ili odjeći prilikom boravka na otvorenom

Iako njihova pojava može izazvati nelagodu, ubodi hrastovih mrežastih stjenica nisu opasni za ljude.

Gdje god ste zapravo u Međimurju, prisutne su Hrastove mrežaste stjenice. Znate li nešto o njima?

Hrastove mrežaste stjenice uglavnom se hrane sokovima hrastovih stabala, a na ljude prelaze slučajno. Ubodi mogu izazvati blago crvenilo i svrbež, no ozbiljne alergijske reakcije su vrlo rijetke.

Unatoč tome, mnogi se pitaju kako se zaštititi od ovih neželjenih posjetitelja.

Zaštita od hrastovih mrežastih stjenica uključuje nošenje dugih rukava i hlača prilikom boravka u prirodi, izbjegavanje sjedenja ispod hrastova, te korištenje repelenta. Također, preporučuje se tuširanje nakon povratka iz prirode kako bi se uklonile stjenice koje su možda dospjele na kožu.

Važno za spomenuti je da ne piju krv, nije riječ o stjenicama iz roda Cimex, odnosno onim kućnim stjenicama koje se hrane krvlju toplokrvnih organizama. Ovdje je riječ o tome da ove stjenice nisu prilagođene za uzimanje krvi.

Iako su ove stjenice trenutno u većem broju prisutne zbog povoljnih klimatskih uvjeta, važno je napomenuti da njihova pojava nije razlog za paniku, već samo za blagi oprez.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije