nova sezona

IVONA ETEROVIĆ U KEC-u MURAI: Novo ruho južnoslavenske glazbe uz ‘Tebe nema, jao srcu mome’

Nakon kratke ljetne pauze, sezona 2024. u Kreativno-edukativnom centru Murai se nastavlja interdisciplinarnom poslasticom 'Tebe nema, jao srcu mome' koju donosi Ivona Eterović, umjetničkog imena tonota

U srijedu, 21. kolovoza u 19:00 Ivona će otkriti pozadinu multimedijske instalacije prikazane na ovogodišnjem Festivalu svjetla u Zagrebu te u Zagrebačkom plesnom centru, a kojom je udahnuto novo ruho južnoslavenskim tradicionalnim napjevima.


Obrađena su dva tradicionalna napjeva, bugarska pjesma ‘Devojko Mari Hubava’ i pjesma bez imena iz mjesta Polače kraj Zadra. U suradnji s dva vizualna umjetnika, Anom Hušman i Ivanom Marušićem – Klifom izrađeni su i digitalni kolaži koji su na potpuno novi način prikazali bilje tipično za naše krajeve, te narodne nošnje koje su kombinirali s optičkim iluzijama.


U programu u KEC-u Murai autorica će prikazati razvoj projekta i cijeli proces rada – razvoj kompozicije, prve snimke zbora te različite skice koju su dovele do finalne skladbe; uvid u pristup dobivenim snimkama zbora te načina donošenja odluka, a kratko i programa u kojem su se zapisi producirali, zanimljive povijesne pozadine dviju tradicionalnih pjesama koje su korištene, procesa odabira vizuala i tehnika korištenih da bi se dobio završni proizvod.


Ivona Eterović, umjetničkog imena tonota, inovativna je producentica, skladateljica, gitaristica, klavijaturistica i psihologinja iz Zagreba. Kao solo umjetnica i suradnica, Ivona nastoji stvarati introspektivnu glazbu s jakim emotivnim nabojem, često spajajući mainstream i eksperimentalnu glazbu kako bi pokazala da umjetnost može biti za svakoga. Njezin rad kao glazbene producentice i skladateljice kombinira elemente ambijentalne i bass glazbe s terenskim snimanjem i digitalnim dizajnom zvuka, a inspiraciju pronalazi u eksperimentalnoj klupskoj glazbi, hip hopu i pop glazbi, kao i suvremenoj umjetnosti.

Autorski rad Ivona Eterović je započela kao dio projekta Playground Hustle, a nastavila kroz brojne suradnje od koji su samo neke sa Sarom Renar, varboskom i Filipom Pacakom, te u posljednje vrijeme s glazbenicama Mi Vida i Stephany Stefan. Kao psihologinje, njezina praksa usmjerena je na promicanje mentalnog zdravlja u ranjivim skupinama i zagovaranje boljih prava mladih, politika i radnih uvjeta.


Program se provodi u sklopu projekta ‘Murai 2.0’, cjeline MURAI Interfaze, sufinanciranog sredstvima Zaklade ‘Kultura nova’, kojim Platforma za Društveni centar Čakovec, u partnerstvu s Općinom Sveti Juraj na Bregu, uspostavlja cjelogodišnji program i nastavlja izgradnju i razvoj vizije kojom se otvaraju vrata suvremenoj kulturi i umjetnosti u Kreativno-edukativnom centru Murai u Pleškovcu.


ULAZ JE SLOBODAN!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije