zlatna misa

VIDEO/FOTO Velečasni Pavao Markač u Svetoj Mariji proslavio zlatnu misu

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji, umirovljeni svećenik Pavao Markač slavi svoju Zlatnu misu

 Svoje svećeničko poslanje obnašao je punih 50 godina, od čega je 22 godine posvetio životu i pastoralnoj skrbi za župljane Svete Marije.

Svečanu misu u Svetoj Mariji, gdje je vodio župu 22 godina, zlatomisnik je slavio uz geslo „Žetva je velika, a radnika je malo“, a suslavili su je, vlč. Antun Hoblaj, Josip Drvoderić, Tomislav Kos, Antun Štefan, Darko Kelemenić te domaći župnik Mirko Pilaj. A uz brojne župljane, vjernike, rodbine i prijatelja, svetoj misi prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec te predsjednica Općinskoga vijeća Svete Marije Gabrijela Jakupek Tokar.

Župnik Mirko Pilaj ponovno je prigodnim riječima pozdravio svećenika Pavla Markača, koji je potom poželio dobrodošlicu svim prisutnima, županu Matiji Posavcu, a posebno vatrogascima Svete Marije i zahvalio im od srca na velikom angažmanu za vrijeme nedavnog nevremena koje je pogodilo Svetu Mariju.

Propovijed je održao vlč. Darko Kelemenić, iz župe Sveti Juraj u Trnju, koji nakon 25 godina vođenja ove župe, odlazi na novu dužnost u Pitomaču. Velečasni je čestitao zlatomisniku te naglasio da je to prilika da svi zahvalimo Bogu na daru duhovnog poziva na koji poziva neke ljude da mu služe i da ga navještaju, također se prisjetio zlatomisnikov život kao i njegove roditelje- majku Barbaru i oca Pavla koji su mu u djetinjstvu usadili temeljne vrijednosti vjere i ljubavi prema Bogu. Velečasni Kelemenić je istaknuo kako je zlatomisnik kroz sve ove godine vjerno služio svojoj zajednici, uvijek stavljajući potrebe drugih ispred svojih. Njegov rad, žrtva i predanost bili su primjer svima, a njegov duh služenja trajno će ostati u srcima vjernika.

U ime župljana vlč. Markaču zahvalila je Anđela Frančić, koja je u svom govoru istaknula koliko je vlč. Markač bio važan za cijelu zajednicu. Naglasila je da je kroz sve ove godine vođenja njihove župe bio ne samo duhovni vođa, već i prijatelj, oslonac i osoba koja je uvijek bila tu za svakoga u potrebi. Podsjetila je prisutne na sve trenutke koje su zajedno proživjeli, od najradosnijih do onih najtežih, te je izrazila zahvalnost za svu ljubav, strpljenje i mudrost koje je velečasni Markač nesebično dijelio sa svojim župljanima.

“Kristu služiti – to je nad sve časti. Njega Ijubiti – nema veće slasti. Njega slijediti – to je veličina. Sve drugo je varka i taština!”

Na kraju misnog slavlja, velečasni Markač, obratio se okupljenim vjernicima s dubokim osjećajem zahvalnosti, a u svom emotivnom govoru, prisjetio se svojih pedeset godina svećeništva, naglašavajući koliko mu je značila svaka zajednica u kojoj je služio, a posebno Župa Sveta Marija, koja je zauzela posebno mjesto u njegovom srcu. Vlč. Markač, spomenuo je da, iako je službeno u mirovini, njegovo srce i dalje gori za služenje Bogu i ljudima, te da će, gdje god bio, uvijek nositi sve svoje župljane u molitvi. Završio je svoje obraćanje riječima. “Kristu služiti – to je nad sve časti. Njega Ijubiti – nema veće slasti. Njega slijediti – to je veličina. Sve drugo je varka i taština!”

Prilikom zlatne mise koja je služena u Goričanu, u intervjuu koji je tada velečasni Markač dao za naš portal čitateljima je u teškim vremenima poručio sljedeće:

Ponovit ću riječi svetog Pavla: “Sve mogu u onome koji me jača”. Poručio bih čitateljima da uvijek postoji izlaz iz svake teške situacije, ne treba očajavati, već hrabro nastaviti dalje. Ne možemo utjecati na ratove i krize u svijetu, no možemo moliti za sebe i druge, možemo moliti Boga da nam pomogne i da snage. Kako je zapisano u jednom psalmu: “Povjeri Gospodinu svu svoju brigu i on će te pokrijepiti”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije