iz kuhinje naših baka

BOGATSTVO ZIMNICE Tradicionalni recept za ciklu koji čuva okus i zdravlje

Iako je ljeto na samom vrhuncu, mnogi od nas počinju razmišljati o tradicionalnom spremanju zimnice poput kiselih krastavaca, paprika, ajvara i cikle

Jedna od omiljenih namirnica koja se često koristi u zimskim konzervama je cikla. Ova povrtnica ne samo da obogaćuje jelovnik svojim bogatim okusom već je i izuzetno zdrava zbog svojih nutritivnih svojstava.

Cikla je bogata vlaknima, folatima, vitaminom C i kalijem, čineći je izvrsnim izborom za jačanje imunološkog sistema i podršku zdravlju srca. Također je niskokalorična, što je čini idealnom za sve koji paze na liniju ili žele održavati zdravu prehranu.

Da je sezona spremanja zimnica na vrhuncu uvjerili smo se i na preloškoj tržnici koja je bila prepuna raznog povrća, ali i cikle koja se može kupiti za 1,50 eura po kilogramu.

Prije nego što započnete sa spremanjem zimnice od cikle, važno je osigurati da su cikle temeljito oprane i pripremljene. Kuhanjem ili pečenjem možete omekšati ciklu prije nego je konzervirate prema odabranom receptu.

Mi smo našu ciklu skuhali i tada smo krenuli s pripremom octa.

Sastojci – količina je dostatna za 5 staklenki

1 litra voda

2,5 dcl octa

3 žlice šećera

Priprema

Voda, ocat i šećer se skuha, a cikla se dodaje tek da zakipi i tada se stavlja toplo u staklenke. Potom staklenke idu u pećnicu na sat vremena i to na 160 stupnjeva. Važno je napomenuti da se sol ne stavlja u ocat, već se cikla soli prilikom jela.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije