REKORDNA GODINA

MEĐIMURSKA PRIRODA Proveli monitoring bijelih roda na području Međimurske županije – oboreni rekordi

Sukladno Nacionalnom programu monitoringa gnijezdeće populacije bijele rode (Ciconia ciconia) djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode proveli su ovogodišnji monitoring bijelih roda na području Međimurske županije

Monitoring propisuje dva obilaska postojećih gnijezda, kao i evidentiranje i kartiranje novih, tijekom sezone gniježđenja radi utvrđivanja uspjeha gniježđenja i utvrđivanja veličine populacije.

Broj aktivnih gnijezda i mladih ptica bijele rode varira iz godine u godinu. Ove godine bilježimo 28 aktivnih gnijezda (rekordna godina bila je 2023. sa 31 aktivnim gnijezdom!). No, ove godine bilježimo i dva rekorda – broj aktivnih gnijezda s mladima nikad nije bio veći (25 aktivnih gnijezda s mladima u odnosu na dosadašnji rekord od 22 aktivna gnijezda s mladima iz 2022. godine).

Također, ove godine bilježimo i rekordan broj mladih ptića – čak 63 mladih bijelih roda u međimurskim gnijezdima! (do ove godine rekordna je bila 2020. godina s 56 mladih). Prosječno u aktivnim gnijezdima ima 2 do 3 mlada (statistički gledano 2,5 mlada po gnijezdu). U Kotoribi opet bilježimo gnijezdo sa 5 mladih roda (Ulica Nikole Zrinskog).

Prema prostornoj distribuciji gnijezda, većina gnijezda nalazi se u širem prostoru rijeke Mure, što govori i o povoljnijoj kvaliteti staništa za ovu vrstu. Godine 2024. bilježimo 28 aktivnih gnijezda u naseljima: Zebanec, Vratišinec, Mursko Središće, Ferketinec, Podturen, Novakovec, Dekanovec, Domašinec, Turčišće, Palovec, Mala Subotica, Donji Pustakovec, Hodošan, Draškovec, Donji Vidovec, Kotoriba, Donja Dubrava, Vularija, Totovec, Savska Ves, Nedelišće, Gornji Hrašćan, Gornji Mihaljevec i Sveti Martin na Muri. Redovito najveći broj aktivnih gnijezda bilježimo u Kotoribi (ove godine čak 5 aktivnih gnijezda s mladima, od ukupno 7 gnijezda na području Kotoribe).

Broj potomaka po gnijezdećem, odnosno uspješnom paru bilježi rast u odnosu na višegodišnji prosjek za županiju te iznosi 2,5. Ove godine imamo najveći broj gnijezda sa po 2 mlada (10 gnijezda), 6 gnijezda sa 3 mlada, 4 gnijezda sa 4 mlada i 4 gnijezda s jednim mladim, 3 gnijezda bez mladih i 1 gnijezdo sa 5 mladih.

Kotoriba i dalje s razlogom nosi naziv međimurskog sela roda kao naselje s najvećim ukupnim brojem gnijezda (7), najvećim brojem aktivnih gnijezda s mladima (5) te kao jedino naselje u kojem se nalazi gnijezdo s 5 mladih roda.

Tijekom 2024. godine održava se i pan-Europsko prebrojavanje gnijezdeće populacije bijelih roda kojeg na području Hrvatske koordinira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Cenzus roda u Hrvatskoj će se odvijati sukladno Programu monitoringa za bijelu rodu i standardiziranom obrascu za monitoring gnijezda bijelih roda u Hrvatskoj. Ono se održava svakih 10 godina, a prethodno prebrojavanje izvršilo se 2014. godine. Međimurska priroda izvršila je i prebrojavanje za ovogodišnji cenzus, obišla sve lokacije sukladno podacima iz 2014. godine i prikupljene podatke dostavila Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode.

Monitoring gnijezdeće populacije bijele rode služi i kao priprema za prstenovanje mladih bijelih roda kojeg provodimo u suradnji s ovlaštenim prstenovačem i Elektrom Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije