VELIKI PROJEKT

OPĆINA BELICA Kreću u navodnjavanje: Projekt u fazi prikupljanja potpisa za eu fondove

Općina Belica intenzivirala je projekt izrade sustava navodnjavanja za poljoprivredne površine

Do sada je, u suradnji s Međimurskom županijom, izrađena osnovna projekta dokumentacija; agronomska podloga, elaborat vodoistražnih radova, geodetske podloge, idejni projekt s geodetskim projektom, ishođenje PU-a od JPT-a, studija izvodljivosti, elaborat zaštite okoliša, detaljna projektna dokumentacija, a to je glavni projekt, izvedbeni projekt i tender dokumentacija kao i studijska dokumentacija koja podrazumijeva predinvesticijsku studiju, aktivnu reviziju idejnog projekta, hidrogeološka istraživanja za potrebe izrade detaljne projektne dokumentacije prve faze.

Odrađen je i tehnički nadzor nad hidrogeološkim istaživanjima, ishođena je pravomoćna i izvršna građevinska dozvola te poslani predugovori za priključenje na sustav javnog navodnjavanja Belica na adrese 508 korisnika. Do sad je za tu svrhu potrošeno gotovo 414 tisuća eura, od čega je osamdeset posto financirano iz državnog proračuna i resornih ministarstava, a ostatak je podmirila Županija.

– U prvoj fazi navodnjavanja planirano je navodnjavanje 337 hektara površina u k.o. Belica koje su većim dijelom u privatnom, a manjim dijelom u državnom vlasništvu. Pravo na korištenje sustava imaju svi ovlaštenici zemljišta koji imaju poljoprivredne površine unutar javnog sustava navodnjavanja. Jedinice područne (regionalne) samouprave donose opće tehničke uvjete za uređenje sustava javnog navodnjavanja koji između ostaloga moraju sadržavati i način priključenja krajnjih korisnika na tlačnu distributivnu mrežu i način mjerenja i obračuna utrošenih količina vode, objašnjavaju nam iz Međimurske županije.

Visinu i obvezu plaćanja naknade propisuje predstavničko tijelo jedinice područne samouprave u čijem su vlasništvu sustavi za navodnjavanje. Mjerenje potrošnje vode za navodnjavanje svaki će korisnik javnog sustava navodnjavanja vršiti na hidrantu. Svaki korisnik otvarat će hidrant svojim ključem na koji će biti montiran ventil i vodomjer radi registracije potrošnje vode.

– Za sada imamo više od 40 posto potpisnika i u fazi smo prikupljanja potpisa zainteresiranih. Moramo doseći 70 posto da bismo se mogli javiti na europske fondove. Naime, taj postotak je propisan kao jedan od uvjeta prijave, a raspisivanje natječaja za prijavu predviđa se za jesen. Prvih pet godina korištenje sustava za navodnjavanje bit će besplatno za korisnike jer će troškove korištenja i održavanja podmirivati Međimurska županija i Općina Belica u jednakom omjeru.

Dalje će to biti sukladno odluci koju treba donijeti predstavničko tijelo jedinice područne samouprave u čijem su vlasništvu izgrađeni sustavi za navodnjavanje, objašnjava nam načelnik Zvonimir Taradi i dodaje da su svjesni klimatskih promjena zbog koji je gotovo nemoguće postići referentne prinose. Zato je ovaj sustav itekako potreban. Njime bi se trebalo okrenuti proizvodnji visoko profitabilnih, radno intenzivnih kultura, kao što su povrće i voće čija proizvodnja u Hrvatskoj ne pokriva domaće potrebe. Predviđeni trošak izrade sustava je pet milijuna eura.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3615

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije